Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Семинар за STEM, организиран от Асоциация за развитие на София в партньорство със Стопанския факултет на СУ, МОН и Майкрософт България

   

22.06.2019

 

 

Директори и учители от училища в София участваха в семинар за STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) обучение. Събитието бе организирано от Асоциация за развитие на София (Столична община) в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Министерство на образованието и науката, „Майкрософт България“ и с подкрепата на дирекция ПИСТ и дирекция „Образование“ на Столична Община.

 

stem1

 

 

Обучението се проведе в Софийската лаборатория за иновации (София лаб), където на 19 юни бяха демонстрирани ресурсите на STEM обучението, резултати от неговото пилотно прилагане, както и възможности за финансиране на проекти.

 

stem2

Представянето бе направено от д-р Теодора Върбанова и Десислава Попова от Майкрософт. Теодора Върбанова е и доктор по иновации от Стопанския факултет. В STEM обучението „учителят е ментор, а ученикът е изследовател“ каза д-р Върбанова, която демонстрира резултатите от първия пилотен проект, приложен в 122 СУ. Преподавателят Атанас Терзиев и ученици от 5-7 клас представиха два модела: 1) Мозъчен симулатор: учениците изследват в кои спортни игри има най-голяма опасност за травми по главата, след което конструират човешки мозък, с който експериментират удари в различни сектори и съответно на какви двигателни и емоционални състояния влияят те. Финалната стъпка е разработване на защитна каска. 2) Роботизирани риби – учениците работят върху все повече набиращите популярност роботизирани риби, които се използват не само за проучване на морското дъно, но и за изследване замърсяването на моретата и океаните.