Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Резултати от националните кръгове, провели се в Стопанския факултет, на най-голямото международно младежко компютърно състезание MOS World Championship

   

11.05.2015

 

Днес, 11 май 2015 г. в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха обявени резултатите от националните кръгове на най-голямото международно младежко компютърно състезание MOS World Championship в което през изминалата 2014г. са участвали над четиристотин хиляди ученици от повече от 130 държави.

 

 

Новината от БНТ (видео)

За втора поредна година проектът “Кариера в IT” обяви победителят от националното състезание по информатика за ученици, който ще представя страната ни на световните финали в Съединените щати. Това е Атанас Шалаваров, ученик в 12-ти клас от град Елена. Проектът се изпълнява от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ, част е от глобалната инициатива Youthspark. Насочен е към ученици от райони с висока младежка безработица, и включва обучение по предприемачество, кариерно развитие и ИТ умения.

Казва за себе си, че е обикновено момче от балканско градче. Не всяко момче обаче може да се похвали с максималния брой точки на изпита за професионална сертификация в областта на информационните технологии. Всъщност тази година само 130 момчета в света.

“Събирахме се редовно в училище след часовете да решаваме задачи”, разкри Атанас Шалаваров – СОУ “Иван Момчилов”, гр. Елена.

Времето за изпита е 50 минути, ние ги правихме за 40, защото не бяхме сигурно по колко време беше отделено за задачите.

Най-трудното според учителя Светослав Михайлов е да убеди младежите, че компютрите не са само фейсбук, игри и забавление, а тяхното бъдеще, възможност да променят живота си. След това е лесно.

“Всъщност всичките ми ученици направиха страхотни резултати – 930, 940 960 точки, това е повече, отколкото аз направих при първата сертификация”, изтъкна Светослав Михайлов – учител в СОУ “Иван Момчилов”, гр. Елена.

Атанас се колебае дали ще учи в България. Надява се на финалите в САЩ да му предложат стипендия, защото иначе няма как да финансира обучението си там. За двете години от съществуването на проекта близо 20 хиляди деца са преминали курсове в IT академията, значителна част от тях вече са и професионални програмисти.

Към видео репортажа на БНТ

 

Подробна информация за състезанието може да бъде намерена на сайта на неговите организатори http://www.MOSchampionship.com

 

Ето ги и самите резултати:

В категория 77-422: MOS: Microsoft Office PowerPoint 2013
1. Атанас Шалаверов
2. Габриела Пехливанова
3. Цанимир Савов

В категория 77-418: MOS: Microsoft Office Word 2013
1. Елена Маринова
2. Илия-Персиян Георгиев
3. Симеон Тонев

В категория 77-420: MOS: Microsoft Office Excel 2013
1. Даниела Павлова
2. Николай Колев
3. Георги Бошев

В категория 77-883: MOS: Microsoft Office PowerPoint 2010
1. Радостин Маринов
2. Габриела Пехливанова
3. Радостин Еманоилов

В категория 77-881: MOS: Microsoft Office Word 2010
1. Илия-Персиян Георгиев
2. Ивелина Василева
3. Стефка Стоева

В категория 77-882: MOS: Microsoft Office Excel 2010
1. Георги Бошев
2. Даниела Павлова
3. Николай Колев

 

 

Новината на сайта на СУ "Св. Климент Охридски"

Снимки във Flickr