Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Рекорден брой участници в третото издание на „Най-добър младежки стартъп в България“ на Фонд на фондовете и СУ

   

19.03.2024

 

Над 160 са заявките за участие в националния конкурс за иновативни бизнес идеи „Най-добър младежки стартъп в България 2024“. Броят на желаещите е три пъти повече спрямо предишните издания на състезанието, което Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ организират за трета поредна година. Инициативата е под патронажа на министъра на иновациите и растежа и в партньорство с Министерството на науката и образованието и още над 40 организации от инвестиционната и предприемаческа екосистема.

Opening_Day_03_1

Две трети от включените проекти са на отбори от 2-ма до 5-ма младежи, а близо 50 са индивидуалните участници, които ще потърсят съмишленици за идеите си в рамките на конкурса. Официалният старт ще бъде даден от министъра на иновациите и растежа на откриващо събитие, което ще се проведе на 26 март в Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. От 20 март ще започне и двумесечната менторска програма, подготвена за всички над 300 студенти и младежи от страната, потърсили внимание от инвеститорите и възможности за развитие на идеите им за успешен стартиращ бизнес.

Тази година над 40 организации в предприемаческата екосистема подкрепят „Най-добър младежки стартъп на България 2024“. Техни експерти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти. С това форматът дава платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предоставя сцена на студенти и млади хора до 29 години да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят.

Идеите за иновации са в разнообразни сектори: биотехнологии, епигенетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Голяма част от тях съчетават конкретна научна област и приложение на нови технологии. Като основна мотивация за участие кандидатстващите споделят желанието да валидират стойността и потенциала на идеята си, а за тези, които кандидатстват с вече работещи проекти, най-привлекателна е възможността за контакти, придобиване на опит от експерти и възможност за привличане на финансиране.

Партньори в тазгодишното издание са: Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill Capital management, New Vision 3, Silverline Capital, Sofia Angels Ventures, Bulgarian Angels Club, SeedBlink, Българската фондова борса, SIS Credit, Обединена българска банка, South East European Innovators Program (SEEIP), Sofia Tech Park, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) - Съвет по инвестиции, Съвет по иновации към БТПП, Founder Institute Eastern Europe, Ендевър България, Junior Achievement Bulgaria, Beyond pre-accelerator, The Edge, Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), Асоциация на младите учени, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРАi), Българска E-комерс Aсоциация (БЕА), Българска финтех асоциация, Фондация „Клийнтех България“, Фондация "Жените в предприемачеството в България", Фондация BCause, Клъстер „Микроелектроника и индустриални електронни системи“, Клъстер „Информационни и Комуникационни Технологии“, Клъстер „Изкуствен интелект България“, Биотехнологичен и здравен клъстер, Клъстер „Мехатроника и автоматизация“, Teenovator, Център на Учебно-тренировъчните фирми (МОН), Enterprise Europe Network Bulgaria, Тук-там, Министерство на образованието и науката и Министерство на иновациите и растежа.