Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Практическо обучение по дисциплината "Основи на митническия контрол"

   

17.07.2014

 

От 16 до 18 май 2014 г. в рамките на дисциплината "Основи на митническия контрол" за студентите, записали избираемия курс, се проведе практическо обучение под ръководството на г-н Цветан Мадански.

 

Обучението включваше поредица от посещения:

 

  • Посещение ГКПП Малко Търново
malko_tyrnovo

Контролно-пропускателен пункт, разположен на българо-турската граница в близост до град Малко Търново. Пунктът обслужва предимно туристически трафик (пешеходци, леки МПС, автобуси) и пощенски пратки. Разгледани бяха административната сграда, рентгена и халето за щателни проверки на превозни средства. Халето е открито през 2005 г. и е на стойност около 500 000 евро, финансирано от Министерството на външните работи на Великобритания чрез Посолството на Великобритания в София. Сградата разполага с автономно елзахранване с агрегат и може да функционира при всякави климатични условия. Има подземен канал за проверка на ТИР-ове, устройство за източване и съхранение на горивото от резервоарите на автомобилите, зона за разтоварване и зона за проверка, помещение за задържани стоки, камери за наблюдение, хладилна камера, климатизация и аспирация срещу димните газове. По време на посещението си студентите наблюдаваха извършване на проверки на леки автомобили, влизащи в станата.

 

  • Посещение ГКПП Къркларели
kyrklareli3

Посрещане от страна на служителите на турското КПП и оглед на пункта. Студентите получиха традиционно посрещане с турски чай.

 

  • Посещение ГКПП Лесово
lesovo

 

 

Пункт Лесово - Хамзабейли е открит през 2005 г.. С неговото откриване се облекчава натовареността на сухопътна връзка между двете държави и се създадават по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили. Разгледана беше материална база на ГКПП: сграда за митнически и паспортно-визов контрол, техническа сграда, сграда за покрита дезинфекция на камиони ТИР, сграда за митнически контрол на леки автомобили и автобуси. Студентите се запознаха с документите, съпровождащи товарни автомобили, превозващи стоки. Обект на интерес беше и подвижният рентген за товарни автомобили.

 

Ден 3:

  • Презентация на фирма “Кабелкомерс“ ООД относно опита на организацията в сферата на митническо освобождаване на стоки
Cablecommerce

 

На 18.05.2014г. групата от курсa „Основи на митническия контрол” имаше възможността по предварителна покана да посети централната складова база на фирма „Кабелкомерс” ООД, гр. Бургас. Компанията има над 40 годишен опит в търговията с кабели, проводници, електроматериали и електроапаратура и заема водещо място на вътрешния пазар. Студентите се запознаха с процесите на функциониране на склад под митнически контрол на територията на базата, оперирал до 2008г. Представени бяха и казуси от настоящата работа на компанията при режим внос на кабели и електроматериали от територията на Република Турция, свързани с правата и задълженията на заинтересованите групи, документооборота и реалната обработка на стоките.

 

  • Посещение Митница Бургас
burgas-mitnica

 

Студентите имаха възможността да разгледат пристанище Бургас, което разполага общо с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12,3 м. Пристанище Бургас е основано с Указ №7 на Княз Фердинанд І през 1894 г.

 

pristigane-bryshlqn1

 

Снимките във Flickr