Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Повече зелени площи пред Стопанския факултет по повод Деня на Земята и 120-годишния юбилей на катедра „Икономика“

   

03.05.2022

 

На 30 април 2022 г. бяха засадени 7 липи пред Стопанския факултет по инициатива на Националното бюро за България при международната Университетска франкофонска агенция (AUF) и по повод 120-годишния юбилей на катедра „Икономика“.

imgonline-com-ua-CompressToSize-NuStQW94LZ

В залесяването се включиха доц. д-р Димитър Златинов, зам.-декан на Стопанския факултет и ръководител на катедра „Икономика“, проф. д.ик.н. Георги Чобанов, първи декан на Стопанския факултет след възстановяването му, г-н Борис Бонев, общински съветник и възпитаник на Стопанския факултет, г-н Петър Топарев, ръководител на Националното бюро за България при международната Университетска франкофонска агенция, преподаватели от катедра „Икономика“, колеги от администрацията, студенти от френската програма по икономика и управление във факултета и магистърска програма „Икономика и финанси“, докторанти от докторска програма „Икономика и икономическа политика“.

imgonline-com-ua-CompressToSize-hmj1FwOt79DG

Доц. д-р Соня Георгиева, ръководител на френската програма по икономика и управление, изтъкна важността на събитието, което показва систематичните усилия на факултета в изграждането на устойчив модел на образование и икономическо развитие в България.

снимка 3

С много усмивки и добро настроение всички присъстващи се включиха в облагородяването на пространството около Стопанския факултет.

снимка 4

 

_________________

Катедра "Икономика" на Стопанския факултет е приемник на катедра "Политическа икономия", създадена с решение на Академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски" на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра "Политическа икономия" остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра "Икономика" продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата отбелязва своя 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.