Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Pitch@FEBA: Състезание за курсови работи в Стопански факултет

   

05.04.2019

 

 

За втори път Кариерният център към Стопанския факултет и Центърът по предприемачество и проектно управление организираха състезание сред студентите във факултета за най-добра курсова работа с предприемачески потенциал. Целта на състезанието, което се проведе на 27 март, беше да стимулира и отличи предприемачеството и иновативността на студентите през практически курсови работи, разработвани в рамките на изучавани дисциплини. Основен спонсор на събитието беше Първа инвестиционна банка, а в журито участваха представители на Дейта Сайънс Съсайъти, Европейски софтуерен институт, Каргил, Мениджмънт Файненшъл Груп, Понтика Солюшънс, ПрайсуотърхаусКупърс, Сийдсет, Съдърланд, Травъл Майнд, Уника и Фондация е-комърс съксес.

 

 

Събитието Pitch@Feba беше открито от декана на факултета доц. д-р Теодор Седларски. Той представи визията на факултета да бъде предприемачески, да бъде средище на корпоративни, социални и изследователски иновации и партньорства.

 

Факултетът работи с представители на бизнеса по множество направления. В момента тече пилотното издание на курс по електронна търговия e-commerce success в партньорство с Българската е-комерс асоциация и Българската стопанска камара и подкрепата на Гомбашоп. Предстои откриването на стая за мултимедийно съдържание – продуктова фотография, видео-заснимане със зелен екран и т.н. в партньорство с Фондация е-комърс съксес.

 

Проф. дсн Цветан Давидков, ръководител на Центъра по предприемачество и проектно управление и ръководител на Катедра Стопанско управление представи възможности за подкрепа на студентското предприемачество чрез стипендии и менторска подкрепа на нови предприемачи за обучение и развитие в партньорски фирми в Европа, Израел, Сингапур и САЩ. Вече един студент от факултета, Илия Дечков, основател на Хенси и участник в миналогодишното издание на Pitch@Feba осъществи обмен по програмата Еразъм за млади предприемачи при предприемач от Италия.

 

2

 

Съвети към младите предприемачи отправи г-н Роб Нюел, инвестиционен консултант от Силициевата долина. Той говори за ролята на университетите в предприемаческата екосистема, за силата да преодолееш неуспеха и да се учиш от грешките си, за необходимите стъпки, през които трябва да преминат предприемачите от идеята до изхода (продажбата на контролния пакет) от фирмата си.

 

3

 

Преди официалното състезание като подгряваща рок група участваха два екипа от студенти от курса по предприемачество на проф. Десислава Йорданова, за да получат обратна връзка от бизнеса за техните проекти още в етапа на планиране. Присъстващите фирми потвърдиха желанието си да работят със студентите и преподавателите по техните курсови работи по време на семестъра.

 

Победител в състезанието стана Антоанета Дяксова от магистъркста програма „Дигитален маркетинг“ с проекта си LiveZone по предмета м-бизнес при доц. д-р Тодор Ялъмов. MVP на LiveZone е система за GPS тракинг за състезания по ориентиране и бягане. Системата ще конкурира по-скъпите решения известни на пазара в България и може да бъде надграждана за да има и по-широко приложение. В курсовата си работа Антоанета беше направила анализ на пазара, анализ на функционалните изисквания към една подобна система, беше разработила прототип, а след завършването на семестъра и преди състезанието го беше тествала на състезание в Русе. Г-ца Дяксова спечели 2000 лв. в подкрепа на реализацията на продукта си.

 

5

 

Аноанета Дяксова, LiveZone

 

На второ място и награда 500 лв. беше класиран проектът на Владимир Заков, Кирил Генов и Денис Стефанов AirSofia, студенти в магистърска програма Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите“. Курсът, в рамките на който разработиха проекта, е "Практикум по приложен анализ за напреднали". Екипът на AirSofia спечелиха и специалната награда на Мениджмънт Файненшъл Груп, връчена от г-н Апостол Мушмов.

 

6

 

Владимир Заков, Кирил Генов и Денис Стефанов

 

На трето място беше класиран проектът BeerCultureMap на г-н Димитър Христозов от 4 курс специалност Стопанско управление, чийто прототип е разработен с помощта на StoryMap на Есри като курсова работа по предмета е-бизнес при доц. д-р Тодор Ялъмов. Той ще получи менторство от Травъл Майнд, за да доразработи идеята си.

 

Останалите номинирани курсови работи от над 80 участващи студенти бяха г-ца Агнеса Михова с фитнес приложение WODs with BROs, г-ца Кристина Цонева с мобилно приложение за геймификация – BOOKSEY, подходящо за книжарници и г-н Тодор Цветанов с идея за мобилно приложение – дигитален ключ за хотел – DigitalKey.

 

4