Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / На 11 март Стопанският факултет отбеляза началото на празничния месец Рамадан

   

13.03.2024

 

Стопанският факултет отбеляза началото на празничния месец Рамадан на 11 март. На събитието присъстваха студенти и преподаватели от факултета, гости от бизнеса, представители на Център за изследване на демокрацията – България, както и Михаил Аргатски, експерт по арабските страни и Африка и търговски директор на „МКРТНИ“ ЕООД.

Организирана беше празнична закуска, а студентите на факултета предоставиха и традиционни десерти, които допринесоха за празничната атмосфера.

Untitled design (6)

Събитието беше открито от доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ в Стопанския факултет.

Untitled design (7)

„Днес в Стопански факултет се обучават почти 15% чуждестранни студенти. Това ни прави едно от най-международните висши училища в страната. Ето защо от 2023 г. ценностите „многообразие“, „включване“ и „овластяване“ са част от ключовите политики за управление. За нас водещи принципи на работа са приемане и насърчаване на различията. Те са видими в усилията ни да адаптираме физическата среда, да осигурим подкрепа от страна на администрацията и академичния състав, да въвлечем колегите в допълнителни студентски инициативи. Те отразяват постоянните ни усилия за разпознаване и защита правата на мнозинството, на малцинствата и на всеки един студент и преподавател, винаги и навсякъде. Защото общочовешките ценности за толерантност, смирение и взаимопомощ са отвъд различията ни въз основа на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние“, заяви доц. д-р Стефанова.

На събитието присъства и Анастас Терзобалиев, експерт и пример за дипломация в работата с Близкия изток и арабските страни. Като партньор на университета, г-н Терзобалиев посочи че Рамадан е най-важният свещен празник за всички арабски и ислямски страни. Началото и краят му се определят от специална комисия в Саудитска Арабия, която наблюдава земния спътник. Името на свещения месец произлиза от думата „рамад“, което в превод означава изпепеляваща топлина.

IMG-7566cbde0ce7562a40d230cce894764f-V

Анастас Терзобалиев отбеляза, че политиката, провеждана от Стопанския факултет, включително специална тържествена закуска, организирана за български и чуждестранни студенти под ръководството на доц. д-р Тодор Ялъмов, са ключови за новата линия на култура, недискриминация и образование, застъпвани в съвременния свят.

IMG-ab56c634eaa01a75f7afec1b6a337b42-V (1)

Г-н Терзобалиев честити празника на всички чуждестранни студенти от Близкия изток и арабските страни, обучаващи се в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и им пожела светли надежди, мир, здраве и просперитет.