Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / На 10-ти и 11-ти април ще се проведе конференцията DataCon Sofia 2024

   

08.03.2024

 

На 10-ти и 11-ти април София ще бъде домакин на първото издание на DataCon Sofia 2024. Конференцията е посветена на големите данни и изкуствения интелект. Събитието ще събере водещи международни специалисти от технологични гиганти като Snowflake и Ab Initio, които ще споделят своя опит на сцената на Planet Schwarz Tech Theater в офиса на Schwarz IT Bulgaria. Ще бъдат разгледани актуални теми в областта на големите данни и изкуствения интелект - най-нашумелият потребител на данни в последно време.

Организаторите осигуряват възможност за участие в конференцията на 10 изявили се студенти от МП „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ на Стопанския факултет.

banner

Конференцията ще започне с ден, посветен изцяло на управлението на големи данни. В съвременния бизнес свят, способността за събиране, анализ и контролиране на огромни количества информация е ключова за успеха. Експерти от Snowflake и Ab Initio - две компании, които играят важна роля в областта на данните - ще споделят своя опит.

Snowflake е известен със своите иновации в областта на хранилищата за данни, докато Ab Initio се специализира в ефективния трансфер на данни между различни системи. Участниците ще имат уникалната възможност да тестват продуктите на тези компании на място и да оценят как могат да бъдат приложени в техните собствени бизнеси или работни среди, чрез участие в интерактивни работни групи.

Специално внимание ще бъде отделено на структурирането на данни - фундаментален аспект за създаването на ефективни хранилища, които улесняват достъпа, поддръжката и мащабируемостта на данните. Разбирането на това как да моделираме и организираме нашите данни може значително да улесни бизнес операциите и да подпомогне растежа.

Съществен акцент на събитието ще бъде и ролята на Business Intelligence (BI) в превръщането на данни в действия. В ера, когато информацията е ключов ресурс, способността да се анализират и интерпретират данни е по-важна от всякога. Компании като Schwarz показват пътя със своите self-service платформи, които демократизират анализа на данни и позволяват на служителите от всички нива да генерират персонализирани доклади и мониторинг. Такива инструменти не само подобряват ефективността, но и насърчават иновативното мислене.

Във втората част на конференцията, ще бъде обърнато внимание на една от най-вълнуващите разработки в технологията днес - изкуствен интелект. Отвъд анализа на миналото и настоящето, AI технологиите ни предлагат поглед в бъдещето като откриват възможности за оптимизация в продажбите, логистиката и много други области. Генеративният AI преобразява начина, по който създаваме съдържание, от текст и изображения до музика и код. Въпреки потенциала си за трансформация, тези технологии също така носят и рискове от злоупотреба и етични предизвикателства.

DataCon 2024 ще предостави платформа за обсъждане на тези важни въпроси чрез панелна дискусия относно настоящите и бъдещи политики за регулиране на AI, както и тяхното въздействие върху иновациите и етичните практики в технологията. Панелът представлява уникална възможност за участниците да разберат повече за предизвикателствата и възможностите, които регулирането на изкуствения интелект носи, и как те могат да влияят на бъдещето на технологиите.

DataCon Sofia 2024 обещава да бъде ключово събитие за всички, които се интересуват от бъдещето на големите данни и изкуствения интелект. Kонференцията е идеалното място за професионалисти и ентусиасти да разширят своите знания, да се включат в значими дискусии и да създадат нови връзки. Не пропускайте шанса да бъдете част от този вълнуващ обмен на идеи и иновации в сърцето на София.

Повече информация за събитието, лекторите и темите можете да намерите на сайта: https://planet.schwarz/bg/datacon2024