Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / In Memoriam: Почина акад. Никола Попов, ректорът на СУ, инициирал възстановяването на Стопанския факултет

   

25.05.2015

 

На 93 годишна възраст във вечерта преди 24 май 2015 г. почина академик Никола Попов, бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който инициира възстановяването през 1990 г. на Стопанския факултет.

В спомените на неговите колеги, той остава честен и достоен човек, който в своите убеждения и поведение не се подаде на превратностите на времето.

Поклонението ще е във вторник (26 май) в 12 ч. в ритуалната зала на Софийските централни гробища.

 

akad_Nikola_Popov

 

Никола Попов е дългогодишен преподавател и ръководител на катедрата по политическа икономия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Завършва икономика на агрономството в Софийския университет и постъпва на преподавателска работа като асистент в Юридическия факултет на Софийския университет (1948). Специализира в Москва като аспирант в Икономическия факултет на Тимирязевската академия. Доцент е от 1955 г. и професор от 1965 г.

Заместник-ректор е на Софийския университет в периода 1961-1966 и ректор от 1989 до 1991 г. Академик на БАН е от 1989 г. В качеството си на ректор прави първите стъпки към възстановяването на СУ „Св. Климент Охридски“ като пълен университет с възстановяването на Стопанския и Богословския факултети.

Никола Попов е автор на десетки монографии и множество други научни трудове, отпечатани в страната и извън нея, сред които „Китайското икономическо чудо”, „Световното стопанство се прекроява”, „Капиталът срещу капитализма” и др. Огромен е приносът му за създаване на фундаменталната поредица „Икономика на България“ от 70-те и 80-те години. В своята дългогодишна преподавателска и научноизследователска работа е бил научен ръководител на много аспиранти и докторанти към катедрата по политическа икономия, активно е подпомагал младите преподаватели и учени в тяхното професионално развитие, дейности, с които е оставил няколко поколения достойни последователи. Пряко или косвено има участие в израстването на почти всички водещи икономисти в България през цялата втора половина на XX век. Отстоява непоколебимо гражданските си позиции през целия си живот – и преди 1944 г., и преди 1989 г. и след 1989 г.

Почетен член e на Българска камара за образование, наука и култура. Награден е с Орден „Стара планина“ I ст. „за излючителния му принос за развитието и съхраняването на българската наука и висше образование, за активната му научна, преподавателска и обществена дейност“ (2002).

С кончината му икономическата общност загуби един достоен учен, учител, общественик, колега и много уважаван човек.

 

От името на колектива на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“