Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция на Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt: “Implementation of Circular Economy – Challenges, Risks and Opportunities”

   

03.04.2019

 

Boyan Rashev

Боян Рашев, управляващ партньор в denskstatt България, ще изнесе гост-лекция на английски език на тема “Implementation of Circular Economy – Challenges, Risks and Opportunities” за студенти от Стопанския факултет и за група студенти от Университета на Грьонинген в Нидерландия. Лекцията ще се проведе в зала 304 на Стопанския факултет от 18:30ч на 22 април, понеделник, когато е и Международният ден на Земята.

 

Студентите от Нидерландия ще посетят България като част от учебния си проект “Circular Economy and its sub processes: Product Design, Remanufacturing & Production, Distribution, Recycling & Waste Management, Waste Collection, Consumption & Use” и с тях ще е проф. д-р Ян Райзебос, професор в Department of Operations, Faculty of Economics and Business, University of Groningen. Групата ще бъде посрещната от доц. д-р Атанас Георгиев, зам.-декан на Стопанския факултет и директор на магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“. Лекцията е отворена за всички желаещи студенти от Стопанския факултет.

 

Идеята зад кръговата икономика не е нова. Има добри примери за нея от времето доста преди тя да стане приоритет в политиките и регулациите на ЕС. Едно от най-сериозните предизвикателства на сегашните планове на ЕС е свързано с разходите за бизнеса и обществото.

 

Кръговата икономика е напълно приложима за някои индустрии и материали, но все още има много въпроси за практическото ѝ приложение. Тя не може да замести напълно, а само да намали потребността от суровини.

 

Лекцията ще представи добри практики и казуси от реалната бизнес среда – примери за различни проекти и индустрии. Също така, ще бъдат представени примери за индустриална симбиоза в България.

 

Боян Рашев e един от водещите експерти по устойчиво развитие в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса и институциите да управляват въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.

 

Има бакалавърска и магистърска степен по "Управление на околната среда и ресурсите" от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 г. е финалист националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation.