Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гиорги Мукигулишвили от Ilia State University в Грузия проведе гост-лекции по „Енергийна сигурност“ в Стопанския факултет

   

07.06.2023

 

Гиорги Мукигулишвили, изследовател от грузинския Ilia State University изнесе лекции пред студентите от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той представи темата „Energy Security: Concept and Cases“ на английски език като част от споразумение за мобилност по Еразъм+, сключено тази година между Стопанския факултет и Ilia State University в Тбилиси, Грузия.

snimka 1

Гиорги Мукигулишвили е изследовател с повече от 12 години опит в областта на енергетиката, изменението на климата и изследванията на устойчивостта. Неговата изследователска област се фокусира върху политиката и стратегическия анализ на енергийната сигурност, въздействието на изменението на климата върху енергийния сектор и неговия принос към националните емисии на парникови газове, анализ на мерките за смекчаване и адаптиране и анализ на енергийното законодателство на Грузия и ЕС.

В момента Гиорги Мукигулишвили работи върху докторантурата си на тема „Енергийна сигурност в контекста на националната сигурност“. Той получава първата си магистърска степен по „Енергийна икономика“ от Международното училище по икономика към TSU (ISET) през 2011 г. и втората си магистърска степен по „Международни отношения“ от Ilia State University през 2012 г., където основно се концентрира върху енергийната сигурност и въпроси на енергийната политика на ЕС .

Символични домакини на посещението от страна на Стопанския факултет бяха директорът на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ и декан на Стопанския факултет доц. д-р. Атанас Георгиев и координаторът на програмата гл.ас. д-р Мария Трифонова.

По време на престоя си Гиорги Мукигулишвили посети и Дипломатическия институт към МВнР заедно с доц. д-р. Атанас Георгиев, където проведе среща с директора на Института г-жа Таня Михайлова и с координатора на обученията и изданията по енергийна и климатична сигурност г-н Димитър Иванов.

snimka 2