Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 120 години катедра „Икономика“: онлайн семинар „Историята от перспективата на икономиката“

   

09.05.2022

 

На 17 май 2022 г. от 18:00 ч. д-р Ива Михайлова от Университета Ст. Гален, Швейцария, ще изнесе онлайн лекцията „Историята от перспективата на икономиката“ в рамките на ежемесечните онлайн семинари по повод 120-годишния юбилей на катедра „Икономика“. Д-р Ива Михайлова ще представи основни направления на развиващата се през последните 20 години литература в областта на икономическата история, които имат за цел да обяснят съвременното икономическо и политическо развитие. В своята онлайн лекция д-р Михайлова ще се фокусира върху аспектите на устойчивостта и трансформацията на икономиката от гледна точка на екологията и институционализма. Присъстващите на онлайн семинара ще имат възможност да зададат своите въпроси към д-р Михайлова.

Website

Д-р Ива Михайлова е завършила бакалавърска и магистърска степен по специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по финанси и банково дело в Университета Ст. Гален, Швейцария, където през декември 2021 г. защитава и дисертация. Научните й интереси са в областта на политическата икономия, икономиката на развитието и устойчивостта.

За участие в семинара е необходимо предварително да се регистрирате на следния линк: https://bit.ly/3LTcEfT

След регистрация ще получите имейл с потвърждение и линк към семинара, както и опция да добавите събитието към вашия Gmail календар.

 

 

________________________

Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет е приемник на катедра „Политическа икономия“, създадена с решение на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра „Политическа икономия“ остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра „Икономика“ продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата отбелязва своя 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.