Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Завърши випуск 2017 г. на Стопанския факултет

   

23.05.2018

zav_rshi_vipusk_2017_g_na_stopanskiya_fakultet_medium200x200

 

На тържествена церемония близо сто бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях осем са с отличен успех. Бяха връчени и дипломите на студентите от специалностите с френски език .

Доц. д-р Теодор Седларски , декан на Стопанския факултет, откри церемонията и заяви, че за него е чест и радост да участва в празничното събитие. Той увери абсолвентите, че всички те от днес стават част от един ексклузивен клуб - Клубът на завършилите Стопанския факултет. Деканът отбеляза, че студентите вече са имали възможност да усетят някои от предимствата на следването им именно в този факултет, но занапред ще откриват и много нови.

Той изрази увереността си, че още с приемането им във факултета, те са усетили, че стават част от общност от специални хора – изключително амбициозни и квалифицирани, знаещи какво искат и умеещи да правят информиран избор.

1

По думите му, Стопанският факултет отговаря на желанията им да получат образование на международно равнище и авторитет, каквото получават и студентите в утвърдените западни университети.

В приветствието си деканът отбеляза, че както и по времето на основаването на факултета, отново живеем във времена на промяна. В международните икономически отношения се говори за понятия като деглобализация, немислимо преди две-три години. Сега е времето на социалното предприемачество, старт-ъпите и споделената икономика, на дигиталните предприемачи и дигиталните номади. Деканът увери присъстващите, че Стопанският факултет е в крак с времето, предлагайки актуално образование, което дава на студентите необходимите инструменти, които да ги превърнат в успешни професионалисти в бъдеще.

4

Абсолвентите на Стопанския факултет са по-подготвени от връстниците си в редица направления, като например – използването на актуални софтуерни решения, дигиталния маркетинг, промените в счетоводството с настъпването на дигитализацията, с голямата концентрация върху анализа на големи данни за взимане на информирани решения в икономиката, бизнеса и финансите и пр.

Вие сте част от едно поколение, което носи със себе си промяна. Поколение, което осъзнава по-добре как функционират икономическите процеси, не чака въображаеми образи като неволята или държавата да променя вместо вас средата, в която живее. Вие разчитате на себе си и знаете, че изкуството да променяте средата към по-добро, зависи от вас, посредством създаването на успешни мрежи от хора с еднакви ценности и цели, които продължително и с търпение да направят средата такава каквато е удобна за вас“, каза доц. Седларски и пожела на завършващите енергия бъдат тази сила в промяната на новата икономика в страната.

5

Деканът на Стопанския факултет завърши приветствието си с цитат от Джон Мейнард. Цитат, с който проф. Чобанов преди години е посрещал първокурсниците: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временнитенастроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята, като политик.

Доц. Седларски изрази надеждата, че всеки от абсолвентите се е разпознал в това определение за икономиста и управленеца и им пожела успех.

6

Поздрав към абсолвентите, техните близки и преподаватели поднесе и заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев . Обръщайки се към завършващите, той заяви, че днес приключва един от важните етапи в техния живот – получаването на диплома за висше образование. Зад гърба им са останали няколко безценни години, изпълнени с упорит труд, години на благородно съперничество, на върхово напрежение и върховно щастие.

Заместник-ректорът подчерта, че пред абсолвентите стои най-важното – себедоказването и извоюването на достойно място в живота им. Той ги призова да дадат най-доброто от себе си и да превърнат трудностите в победи, а мечтите в реалност. Той посочи още, че успехът се крие в самите тях и апелира да не спират да търсят и да не престават да вярват. Заместник-ректорът пожела всеки един от абсолвентите да покори своя най-желан връх.

2

Доц. Кучев напомни на най-младите си колеги да не забравят откъде са тръгнали и винаги, когато имат нужда, да се връщат към своята Алма матер. Да търсят помощ, когато имат чисто човешки или професионални несгоди, но да търсят своите преподаватели и когато имат своите победи и радости.

Доказвайте се чрез делата си, независимо на кое поприще ще работите и творите. Защитавайте чрез тях честта на Софийския университет и на Стопанския факултет и се гордейте, че сте техни възпитаници“, каза още заместник-ректорът и обяви випуск 2017 г. на Стопанския факултет за завършил.

7

Директорът на Френския институт в София г-н Фабиен Флори присъстваше на церемонията, за да връчи дипломите на студентите, завършили специалностите с преподаване на френски език в Стопанския факултет. Франкофонската филиера по икономика към факултета е създадена в партньорство с Университета в град Лил през 1995 г. Партньорството с Лил – регионалния център на Северна Франция и изключително важен френски икономически и културен център, от тогава до сега успешно изпълнява заложената мисия да улеснява и организира обучението на студентите и от двата университета, осигуряващо им двойна диплома.

Г-н Флори заяви убедено, че тази диплома улеснява изключително продължаващото образование в най-престижните университети с преподаване на френски език. Педагогическото измерение на дипломата е обвързано с научноизследователската дейност, която е привлекателна за много студенти с амбиции за докторска степен от университети във Франция, посочи той.

3

Докато е бил ръководител на Университетската агенция по франкофония за региона, г-н Фабиен Флори е имал възможност да се запознае с нивото на Франкофонската филиера към факултета. Той добави, че се е убедил във високото ниво на подготовка там и самата тя представлява център на академично качество, съдейки по многобройните директни запитвания за осигуряване на талантливи кадри за нуждите на успешния бизнес. „Днес да се владее английски език е едно професионално задължение, но владеенето на други езици е силно предимство - независимо дали става въпрос за немски, испански, италиански, руски, и особено за френския език“, завърши директора на Френския институт в София.

8

В тържествената церемония взе участие и г-н Александър Николов, ръководител на отдела за аналитични услуги и моделиране на данните към Центъра за експертиза „Експириън“. Той представи накратко дейностите и бъдещите перспективи на организацията си, както и силното присъствие на мотивирани и висококвалифицирани кадри от Стопанския факултет сред екипа им. Г-н Николов увери абсолвентите, че са направили правилния избор за кариерното си развитие и много врати пред тях тепърва ще се отварят, защото ще притежават изключителното преимущество да познават и предусещат света на бъдещето и на иновациите.

9

Приветствено слово произнесе и пълният отличник на випуска Лили Георгиева. В него тя благодари на преподавателите, на колегите си, на служителите в Стопанския факултет, както и на преподавателите от другите факултети, с които са се срещнали през годините.

Празничната церемония продължи с раздаването на дипломите.

10
14