Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Полезна информация за студенти / Как да се подготвим за интервю за работа - Част 1

   

10.01.2020

 

Как да се подготвим за интервю за работа

Част 1

 

Стигнали сте до интервю за работа? Поздравления, справили сте се успешно с първата част от кандидатстването ви за работа (а ако все още не сте получили покана за интервю, можете да намерите полезни съвети за това как се пише CV и мотивационно писмо в някои от предишните ни статии). Но сега ви очаква още по-голямо предизвикателство.

Това как ще се представите на интервюто за работа е решаващо дали ще успеете да преминете в следващ етап от подбора и в крайна сметка дали ще получите желаната от вас работа. Ето няколко съвета за това как да се подготвите предварително и как да убедите интервюиращия, че сте най-подходящи за позицията.

 

1. Насрочване на интервючаст от доброто представяне са дребните детайли:

 • Обаждането за насрочване на интервюто. Не забравяйте, че чакате това обаждане. Постарайте се около вас да не е прекалено шумно, когато вдигнете телефона. Носете със себе си тефтерче и химикалка, за да отбележите кой ви търси и къде, и кога ще бъде интервюто. (Бихте могли да опишете там и информацията за обявите, по които сте кандидатствали, за да не звучите сякаш не знаете откъде ви търсят).
 • Бъдете готови да предложите алтернатива - ако ви предложат ден и час, в които не ви е възможно да се явите, внимателно можете да им обясните, че не ви е удобно и да ги попитате за алтернатива. Не е добре да отказвате повече от едно тяхно предложение.

 

2. Опознай себе си – ако не сте го направили досега, е крайно време да го направите.

 • Съставете списък с вашите добри и лоши качества;
 • Помислете как да изтъквате качествата си по подходящ начин;
 • Помислете си за ситуации от живота ви, които потвърждават вашите качества;
 • Подберете си така силните качества, че да имат общо със способностите, които се търсят за конкретната позиция.
 • Можете да помолите приятели, които ви познават добре, също да направят списъци с вашите силни и слаби страни. Това ще ви даде и по-реална представа дали имате точна самооценка.
 • Когато ви попитат за слабите ви страни, не е нужно да ги изброявате, наблегнете върху възможностите за развитие и желанието да се научите на това, което ви липсва.

 

3. Невербалния език – не пренебрегвайте езикът на тялото;

 • Когато влезете в стаята, усмивката е от особено значение
 • Ръкостискайте се с дясната ръка, твърдо, кратко и непринудено. Гледайте събеседника си в очите през това време.
 • Позицията на тялото докато сте седнали. Не кръстосвайте ръцете и краката си - може да се възприеме като сигнал на недоверие и затвореност. Опитайте се да отпуснете мускулите на тялото си, това ще ви помогне да изглеждате по-уверени. Разбира се не прекалявайте, не заемайте поза, която бихте заели пред телевизора!
 • Не се навеждайте напред-назад непрекъснато. Когато сте се навели към събеседника си това показва, че го слушате внимателно. Съответно и обратното, когато се облягате, може да се разчете, че вниманието ви не е пълно.
 • Внимавайте да не правите неволни нервни движение с тялото си, като например потропване с крак под масата или барабанене с пръсти и щракане с химикалка.
 • Зрителният контакт е много важен, избягването му може да остави впечатление за скриване на истината.

 

Още съвети за подготовката за интервю за работа можете да прочетете във втората част на Как да се подготвим за интервю за работа.