Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / „По-високите лихви няма да преборят инфлацията“: Коментар на ас. Васил Караиванов в подкаста „На всяка цена“

   

14.04.2022

 

В новия епизод на подкаста „На всяка цена“ на БНР гостува ас. Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той препоръча Министерството на финансите да преструктурира дълговите емисии на вътрешния пазар, като според него фиксираната лихва и дългият срок на облигациите от 10 години и половина са предизвикали нисък интерес към обявения аукцион, който се провали миналата седмица, след като министерството отхвърли всички подадени поръчки.

vasil_karaivanov_referendum_reference

„Когато се работи в условията на криза, каквато е в момента, трябва да се прояви иновативност, включително и в дълговата политика, заяви още експертът. От години Министерството на финансите подхожда по един и същи начин към вътрешния дългов пазар“, коментира още ас. Караиванов. „В момента периодът на прогнозиране е изключително къс. Затова емисии с фиксиран лихвен процент и много дълга срочност като десет години и половина не са приети добре от пазара“, заяви той, като според него, ако МФ предложи на инвеститорите емисия със срочност от година или година и половина, може да набере ресурс в размер на 2-3 млрд. лева.

Ас. Караиванов открои и друг фактор, който може да отблъсне инвеститорите, а именно фиксираната лихва. По думите му в момента всички очакват покачване на лихвите, така че дългосрочна емисия с фиксирани лихви също е изключително неизгодна за инвеститорите. В същото време банките, пенсионните фондове и застрахователите са много ликвидни и имат възможност да финансират държавата, но това има своята цена – или през доходността, или през срочността. Той коментира външният дългов пазар и как той е „затворен“ за страната ни от края на миналата година.

По думите му в условията на покачваща се инфлация има интерес единствено към облигации на големи държави като Съединените щати и Великобритания, но инвеститори с интерес към емисии от страни с развиващи се икономики практически няма. „След финансовата криза през 2008-2009 г. се видя, че бизнесът и домакинствата не искат да поемат твърде много кредити. Държавите обаче искаха и книжата им основно се изкупуват от ЕЦБ. Вдигането на лихвите единствено ще накара банката да печата повече пари, защото правителствата ще имат нужда от тях“, коментира Караиванов.

Целият му коментар по темата можете да чуете тук.