Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Гл. ас. Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет, с коментар по темата за влизането на България в ОИСР и въвеждането на еврото

   

21.12.2021

 

Гл. ас. Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет, гостува в предаването „Студио Банкеръ“ и коментира темата за дигитализацията, влизането на България в ОИСР и въвеждането на еврото.

full_tablet_a2661432-4730-4206-beb0-193155bc2d79

На въпрос от страна на водещия за дългосрочните перспективи и как да погледнем отвъд и да разберем дали стратегиите и мерките са основателни, аргументирани и целенасочени, ас. Караиванов сподели: „Всяка икономика на всяка държава и нейното развитие, се водят по една траектория. Следва криза или критичен период, който измества първоначалната траектория и след това въпросът е икономиката ще се върне ли на първоначалната си траектория или ще поеме по нов път. Ако погледнем назад във времето – 2000-2009 г. – България се движеше по една сравнително успешна траектория, имаше голям приток на инвестиции, икономиката генерираше пари. След кризата от 2009-2010 г. нещата се обърнаха – имаше спад и то в световен мащаб. Икономиката ни тръгна по нов път, по който водещи бяха парите и те започнаха да изпреварват реалната икономика. Парите, които идваха по линия на еврофондове, заеми от държавата и икономическите субекти, по излишък на износа и парите, които българските имигранти пращаха към България, БВП е нараствал всяка година с парите, които са идвали в държавата. Поехме по траектория, в която парите генерираха икономиката, а не икономиката – пари“.

„Това, което имаме като ресурс и потенциал в момента ни дава надежди от гледна точка на дигитализирането в последните години във всички сфери на икономиката. Дори започна по-рано с Индустрия 4.0. В България това означава написване на стратегии и използване на повече дигитални неща, а в Италия например това означава ускорен срок на амортизация“, заяви икономистът.

По отношение на ОИСР и членството на страната ни, ас. Караиванов коментира: „Влизането в ОИСР е най-важната мисия на държавата. Това е по-важно от въвеждането на еврото. Влизането в ОИСР не е въпрос на подаване на заявление, то означава предварително да са направени основни реформи – както правни, така и икономически. Да има ясни правила в бизнеса, което гарантира нормална бизнес среда и което дава сигурност на финансови и стратегически инвеститори да вложат ресурси в България. Финансовите и стратегическите инвеститори имат квоти само за държави, членуващи в ОИСР. Ако България стане член на организацията, това предполага идването на такива инвеститори. А освен пари, те внасят култура, мениджмънт и обучават българи в най-съвременни умения“.

Целият коментар по темата на гл. ас. Васил Караиванов можете да намерите тук.