Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева коментира заплащането в България и пазара на труда в подкаста HR Navigator

   

24.01.2023

 

Доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева коментира заплащането в България и текущата ситуация на пазара на труда в подкаста HR Navigator в компанията на Мария Стоева, ръководител „Продажби и бизнес развитие“ в Manpower България; Мария Динева, екип „HR Проучвания“ в Manpower България и Милена Караилиева, директор „Човешки ресурси“ на Kaufland България.

imgonline-com-ua-CompressToSize-AHyYD1KUZhsAZdj

„През 2022 г. възнагражденията нараснаха, но спрямо предишни години в повечето сектори нарастванията са по-скромни. Това, което се наблюдава е, че икономическите дейности, в които нивата на заплащане са традиционно много ниски спрямо останалите сектори в страната и спрямо сходните им в останалите държави-членки на ЕС, растежите на заплатите са по-големи. Това не означава непременно, че ефектът върху работещите е осезаем, просто базата е ниска. В последната година забелязваме леко изоставане в нарастването на заплатите на най-добре платените служители, които работят в традиционно високо платените сегменти на пазара на труда – сектора на ИКТ, финансите и др. На практика там нарастване (на заплатите) има, но то е по-малко спрямо средното в страната. Това не трябва да бъде тревожно, защото традиционно нивата на заплащане в тези сектори са високи и изоставането спрямо средното заплащане в останалите държави-членки на ЕС не е толкова голямо. Така че тези малки растежи са съвсем очаквани и обясними. Интересно е, че ние преминахме през една много турбулентна 2022 г. от много гледни точки – след Ковид, надявайки се, че всички негативни пандемични ефекти ще отшумят бавно и ще се върнем към предишния живот… За разлика от предишните икономически кризи, които преживяхме през прехода, този път пазарът на труда реагира по-различно. Безработицата е ниска и това се дължи на факта, че работната сила много се сви в резултат на негативните географски процеси… това е много силен натиск на пазара на труда“, сподели доц. Симеонова-Ганева.

Целият епизод на подкаста можете да чуете тук.