Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Димитър Златинов за приемането на еврото, позитивите, негативите и инфлацията

   

31.10.2022

 

Доц. д-р Димитър Златинов, ръководител на Катедра „Икономика“ към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ коментира позитивите и негативите от приемането на еврото, както и инфлацията, в предаването „Твоят ден“ по NOVA News. Бе представена и монографията „Предизвикателствата пред българската икономика по пътя към членството в еврозоната“, публикувана в края на миналата седмица по случай 120-годишнината от създаването на Катедра „Икономика“, която е най-голямото изследване досега, касаещо позитивите и негативите от членството в еврозоната.

imgonline-com-ua-CompressToSize-mTDlFmo1KYW3IEZ

„Много е сложен този въпрос, за да бъдем категорични. Това обаче, което мога да кажа, че нашата монография показва, че плюсовете ще са повече, като от една страна ние вече сме интегрирани към еврозоната. Над 60% от експорта е там, имаме много чуждестранни банки в страната и това са все позитиви, които ще продължим да оползотворяваме. Второто е, че ще станем част от един в голяма степен развит икономически съюз с общи политики и това е ядрото на европейския съюз. Ако трябва да покажем образно крачката, която ще направим - към момента в световните класации България попада към развиващите се страни, докато всички страни част от еврозоната са към развитите. Тоест това е вече едно съвсем различно ниво на икономическо развитие“, коментира доц. Златинов.

Той коментира още: „Когато правилата са много по-сериозни на пазара могат да намерят място само тези, които в най-голяма степен се придържат към тях. Така че мога да кажа, че ще загубят тези, които са следващи нелоялни практики и разчитат на някаква пазарна неопределеност за да оперират“. „Това, което показва нашият доклад и тук съм категоричен, че не можем да имаме някакви съмнение и опасения за някакво по-сериозно повишаване на цените само от присъединяването. Нашето проучване показва не само на тези страни, но и на други част от еврозоната, може да стане дума за едно непосредствено повишаване след присъединяването до 0,5%. Тоест половин процент може да е по-висока инфлацията спрямо сегашните стойности“, успокоява доц. Златинов. Целият репортаж можете да видите тук.