Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Ас. Васил Караиванов, „В развитие": България трябва да създава пазари за стартъпи, а не да ги подкрепя с данъци

   

05.01.2022

 

Гл. ас. Васил Караиванов, икономист и преподавател в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ гостува в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria на 4 януари 2022 г. Той коментира темата за разходите за НИРД, ДДС и защитата на частната собственост.

vasil karaivanov bloomberg

„Признаване на разходи за научно-изследователска и развойна дейност, повишаване на прага за регистрация по ДДС, електронно правителство и защита на частната собственост са стимулите в подкрепа на растежа на стартъп компаниите“, заяви ас. Караиванов. По отношение на необходимостта от такъв вид данъчна програма, която да стимулира развитието на стартъп екосистема, той подчерта, че за страната ни не е добре тук да се създава бизнес само заради ниските данъци.

Според Караиванов България трябва да засили защитата на частната собственост. „Първото важно нещо е защитата на частната собственост, тоест да няма, както предишни години сме имали, течове на данни. Данни, които не би трябвало да изтичат, изведнъж ставаха публични. Едно такова нещо не трябва да се позволява. Второто важно нещо е да не могат да ти превземат дружеството с някакви фиктивни сделки и дружеството ти да бъде придобито от други лица. Тези две неща са изключително важни за една юрисдикция, за да стане атрактивна“.

Според него едно от нещата, които е добре да се направят, е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, който в момента е 50 000 лв., поне на 100 000 лв., а по-добре на 200 000 лв.: „Това ще подобри доста данъчната ситуация. Ще подобри възможностите за микро и малкия бизнес“.

Целият коментар на гл. ас. Васил Караиванов по темата можете да чуете тук.