Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / България отбеляза Световния ГИС ден с онлайн конференция с рекордна гледаемост

   
България отбеляза Световния ГИС ден с онлайн конференция с рекордна гледаемост

Събитието събра повече от 1800 гледания от участници от цялата страна.

 

 

Геопространственият подход е бъдещето. Под това мото и с участието на водещи международни и български експерти, България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Официален организатор на събитието за страната е ЕСРИ България – компанията, която тази година чества 25 години от своето създаване.

 

Онлайн конференцията събра повече от 1800 гледания от участници от цялата страна, представители на почти всяка една сфера на икономиката у нас. В рамките на събитието бяха представени най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение за справяне с различните предизвикателства, пред които се изправяме – от климатични промени като засушаване и наводнения, през пандемията от коронавирус, управление при кризи, сигурност, инженерна инфраструктура, до градско планиране и много други.

GISDay2020_Bulgaria

Готови сме да подпомагаме вас, организациите в България, с данни, услуги и модели в управлението при бедствия още преди настъпването на събитията“ заяви д-р Дейвид Грийн, директор на програмата “Приложни науки при управление на бедствия” в НАСА. На конференцията той представи решенията на НАСА и възможностите за тяхното използване от българските институции, включително Геопортала на НАСА за управление при бедствия, разработен върху Есри ГИС платформата.

 

В тазгодишното издание на конференцията участие взе и президентът на Esri, Джак Данджермонд – един от инициаторите на Световния ГИС ден и носител на редица признания и награди за приноса си в областта на Географските информационни системи, включително 13 почетни степени. „ГИС картите и дашбордите стават и ще стават все по-разпространени, превръщат се в новия водещ информационен източник, който ни позволява да разбираме по-добре, да информираме и да показваме данните по един по-ефективен начин“ посочи Данджеронд. В своята презентация той представи най-новите възможности и тенденции в развитието на ГИС технологиите, както и тяхното практическо приложение за нуждите на различни области.

 

Друг основен акцент в програмата на форума беше и прилагането на ГИС в подкрепа на усилията за борба с Covid-19. В тази сесия Еншенг Донг – създателят на използвания от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, представи своя опит и добрите практики в прилагането на ГИС за мониторинг и извършване на анализи за подпомагане борбата с пандемията.

 

Традиционно на конференцията бяха направени и демонстрации на новите технологични възможности на Географските информационни системи за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, телеком, здравеопазване, сигурност и обществен ред, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

 

Няма друг форум, който може да ни събере всички заедно – хора от различни индустрии, с различен бекграунд – така, както ни събира ГИС Денят. Ние сме взаимносвързани чрез науката ГИС, чрез силата на ГИС технологиите, чрез необходимостта от тяхното прилагане“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.

Световен ГИС Ден 2020 в България се организира в партньорство с 40 водещи организации от различни сфери у нас, сред които: Софийски университет “Св. Кл. Охридски”, Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА секция София, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Нов Български университет, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна безопасност, Сдружение за електронни комуникации, Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори, Българска асоциация за геопространствени информационни системи. Медийни парньори: бТВ Медиа Груп, National Geographic България, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld.