Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Научна дейност / Научни награди / Докторантът Никола Каравасилев бе отличен с годишната награда на Karoll (2016)

   

Никола Каравасилев бе удостоен с наградата на Karoll заради успешната му работа с ученици. От своето постъпване като студент в Университета той ръководи школа за подготовка на ученици от гимназиалните класове за участие в Националната олимпиада по астрономия. С течение на времето той започва да подготвя ученици и по физика, като една от мечтите му е след време да достигне нивото на известния учител по физика Теодосий Теодосиев. Днес Никола Каравасилев ръководи няколко школи по физика и астрономия, в които се подготвят едни от най-добрите състезатели в тези науки през последните две учебни години. Всяка година поне трима негови ученици се завръщат с медали от различни международни състезания. Неговите възпитаници жънат успехи не само в научните олимпиади и състезания, но се включват също така успешно в различни фестивали и други събития, целящи популяризирането на науката.

Nikola_Karavasilev

 

Никола Каравасилев споделя, че негова отколешна мечта е да изгради модерна лаборатория по физика, в която учениците му да се подготвят. Според него лабораторната работа е нещо, което е много важно за усвояването на знания по физика, но за съжаление тя на практика липсва в училищното образование по предмета.

Никола Каравасилев е вторият докторант от Физическия факултет, спечелил наградата на Karoll в нейната четиригодишната история. Победителят в първия конкурс Христо Илиев е докторант към катедра „Квантова електроника”.