Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Научна дейност / Научни награди / Българско участие в изследванията на Нобеловите лауреати по физика за 2014 г

   

В изследователската работа на двама от новоизбраните Нобелови лауреати по физика за 2014 г. – Х. Амано и И. Акасаки – през последните десетина години успешно са участвали със съвместни публикации български физици, завършили Физическия факултет на СУ “Св Климент Охридски”, някои от които работят или са работили в него и в БАН.

Доц дфн Евгения Вълчева от Физическия факултет участва в около 13 статии, главно посветени на взаимовръзката между структурни и излъчвателни свойства на мулти-квантови ями и свръхрешетки от GaN и AlN – основни компоненти на синьо-излъчващите светодиоди и лазери. Други съвместни статии са посветени на детайлно изучаване на излъчвателната рекомбинация в InN - ключов, по-теснозонен полупроводник от активната област на синьо-излъчващите светодиоди и лазери, както и в модулационно легирани мулти-квантови ями от GaN. В една от тези работи (Phys. Rev. B 69, 115216, 2004), направена по идея на проф. дфн Борис Арнаудов, за пръв път се определя истинската ширина на забранената зона на InN. С това се слага край на дългогодишен спор. Съавтори в изследванията са и възпитаници на Физическия факултет на СУ “Св Климент Охридски”, които понастоящем работят в чужбина: д-р Таня Паскова, д-р Пламен Пасков, д-р Ваня Даракчиева.

Интервю във в.Стандарт с доц. Е. Вълчева и проф. Б. Арнаудов