Начало / Новини / Новини и събития / Успех за българския отбор на 27-та Международна олимпиада по биология

   
Успех за българския отбор на 27-та Международна олимпиада по биология

В периода 17 - 24 юли 2016 г. в град Ханой, Виетнам, се проведе 27-та Международна олимпиада по биология. В събитието участваха 253 състезатели от 66 страни. Подготовката за участието на българския отбор на Международната олимпиада по биология бе проведена от преподаватели на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в лабораториите на Биологическия факултет на Университета.

Българският национален отбор бе представен от четирима ученици – Цветослав Ангелов Георгиев и Габриела Христова Христова от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Виктория Бориславова Христова и Никола Любомиров Тодоров от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов”. Ръководители на Националния отбор по биология са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на Университета и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология към Българската академия на науките.

1

Българските ученици се представиха отлично, като спечелиха три медала и една почетна грамота, което е поредният изключителен успех за България. Сребърен медал получи победителят на Националната ни олимпиада по биология за 2016 г. Цветослав Ангелов от Софийската математическа гимназия, два бронзови медала спечелиха Виктория Христова и Никола Тодоров от Националната природо-математическа гимназия, а Габриела Христова от Софийската математическа гимназия получи почетна грамота за достойно представяне.

2

Нашите участници се представиха достойно в продължилото два дни състезание, като проведоха лабораторни експерименти и решаваха практически задачи по Растителна анатомия, физиология и еволюция; Физиология и систематика на животните; Биохимия и микробиология и Молекулярна биология. Двата допълнителни теоретични теста включваха решаване на 400 теоретични въпроса. Всички задачи бяха изключително сложни и изискващи логическо мислене, точност, бързина и съобразителност, както и утвърдени умения за работа в лабораторни условия.

3

Участието в 27-та Международна олимпиада по биология бе възможно благодарение на Министерството на образованието и науката, което осигури транспортните разходи и медицинските застраховки, както и на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, която спонсорира подготовката на Разширения и на Националния отбор по биология и заплати годишната и членската такса за правоучастие на олимпиадата.