Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция по сугестопедия

   
Международна научна конференция по сугестопедия

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция по сугестопедия. Събитието е организирано от Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“ и е посветено на 90-годишнината от рождението на проф. Лозанов. Темата на конференцията, която ще се проведе от 20 до 24 юли 2016 г., е: "Безкрайните човешки възможности. Надежда за нова култура на общуване."

По време на откриването на конференцията в Аулата на Ректората организаторите подчертаха, че за тях е чест, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ - най-престижното висше училище в България, е домакин на форума, посветен на 90-годишнината от рождението на проф. Лозанов – създателят на науката сугестология и нейното приложение в педагогиката - сугестопедията. За д-р Лозанов крайната цел на сугестопедията е създаването на нов тип взаимоотношения между хората. От позицията на лекар, психиатър, психотерапевт и физиолог на мозъка преди 50 години той доказва, че човек притежава многократно по-големи възможности от ежедневните и показва път за безопасното им разкриване.

1_600x400

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев приветства участниците в конференцията и заяви, че за него е чест от името на ръководството на Университета да ги приветства с „Добре дошли“ в истинския дом на делото на проф. Лозанов – Алма матер. „Живеем в сложно време, в променящ се свят, в който губим ориентири. Истинско удоволствие е, че в точно такъв свят академичната общност запази рефлекса за признание към тези нейни представители, които са оставили диря след себе си“ – добави още доц. Вълчев.

4

Заместник-ректорът заяви, че проф. Лозанов вероятно има своите критици. Неговите идеи обаче имат много последователи, както и международно признание. И това означава, че пътят на нашата наука трябва да следва такъв тип ориентири – хора, които са доказали с теоретичната си работа, с практическия си опит, че българската наука не отстъпва в опитите си да бъде част от голямата световна научна общност.

Доц. Вълчев пожела ползотворна работа на форума и изрази надеждата си, че идеите на проф. Лозанов ще бъдат популяризирани и в бъдеще да бъде продължена традицията да бъдат почитани истински креативните хора, тези, които могат, смеят и успяват да ни водят напред.

5

Проф. Димитър Веселинов, ръководител на катедрата по методика на чуждоезиковото обучение към Факултета по класически и нови филологии и главен редактор на списание „Чуждоезиково обучение“ отбеляза, че проф. Лозанов е изключителна личност, забележителен учен в няколко области – психиатър, психолог, педагог и не на последно място – методик. Проф. Веселинов разказа за първите срещи на проф. Лозанов и идеите му с катедрата и списанието и припомни първата негова лекция, организирана от Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет.

Напълно естествено е тази конференция, която сега се организира, да отбележи един много важен момент в българското и световното развитие на сугестопедията и сугестологията. Годишнината от рождението на проф. Лозанов е едно важно събитие и важен повод ние да кажем това, което времето ни доказа: че постиженията на проф. Лозанов са изключително важни за развитието на много области като едни от най-важните са в областта на педагогиката и на методиката на чуждоезиковото обучение. Не случайно напоследък методиката на чуждоезиковото обучение в официалната литература вече се казва педагогика на чуждоезиковото обучение. В тази посока проф. Лозанов с неговата сугестопедия даде своя принос към развитието и на терминологичния апарат на българската наука“ каза още проф. Веселинов.

6

Той изрази съжалението си, че проф. Лозанов не е станал член на катедрата по методика на чуждоезиково обучение и активен участник в творческия и изследователския процес във Факултета по класически и нови филологии. „Независимо от това неговото име се е цитирало, цитира се и ще продължава да се споменава от нашите колеги пред нашите студенти, за да може да пребъде неговото дело“ каза в края на приветствието си проф. Веселинов и пожела успешна работа на участниците в конференцията.

Ванина Бодурова, председател на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“, представи пленарен доклад за състоянието на сугестопедията в България и развитието ѝ през последните 10 години.

7

Специалисти в областта на физиологията, музиката, педагогиката, словото, изобразителното изкуство, движение на тялото, духовността и други области, синтезирани в сугестопедията, ще бъдат лектори в дните на конференцията. Областите, които ще бъдат обсъждани, включват чуждоезиково обучение за възрастни и деца, превантивна и училищна сугестопедия, сугестопедия и здраве, развитие на умения за учене, подготовка и обучение на преподаватели, нови области на приложение.

2