Начало / Новини / Новини и събития

   
Учени от Физическия факултет предлагат самолети с ядрен двигател за изследвания на Юпитер

Едно от най-известните и авторитетни научно-популярни списания в света - Popular Mechanics, е публикувало статия за изследване на учени от Физическия факултет на Софийския университет със заглавие "The Nuclear-Powered Aircraft That We'll Use to Explore Jupiter". Подобно внимание рядко се отделя на изцяло български колективи. „Работата на колектива създава и обосновава ново направление на космическите изследвания – авиационни наблюдения в атмосферата на други небесни тела“, заявява Caroline Delbert от Popular Mechanics. Тя цитира части от научната статия на учените, която е на последен етап на рецензиране в Journal of Spacecrafts and Rockets.

Международна онлайн изложба „Дървото на живота днес и утре“

В рамките на проекта „Арт инициативи 2020“ е представена международната онлайн изложба „Дървото на живота днес и утре“ с участието на преподаватели, докторанти и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проектът „Арт инициативи 2020“ с ръководител проф. дн Лаура Димитрова е реализиран от Катедра „Визуални изкуства“ с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер.

Световен ден на логиката

Факултетът по математика и информатика на Алма матер отбелязва онлайн Световния ден на логиката (14 януари), включен в календара на ЮНЕСКО. Инициативата се осъществява заедно с Института по математика и информатика на БАН и Института по философия и социология на БАН.

Международна онлайн изложба „От Тракия до Троя“

В рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е представена онлайн изложбата „От Тракия до Троя“, в която участват преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Университета „Онсекиз март“, Чанаккале, Турция.

Връчен бе договор за осигуряване на комуникационна свързаност по проект „Наследство БГ“

На 23.12.2020 г. при спазване на мерките за безопасност и сигурност, ръководителят чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и водещият координатор проф. дфн Оля Харизанова на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ връчиха на изпълнителния директор на „Еволинк“ АД г-н Бисер Цонев договор за „Осигуряване на комуникационна свързаност за нуждите на Център за данни (Data Center) и научноизследователски инфраструктури и лаборатории в изпълнение на проекта.

Учени от Софийския университет са сред първите два процента най-добри учени в света

Съгласно класацията на Стандфордския университет дванадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 декември 2020 г. ни напусна един от най-ерудираните и фини познавачи на западноевропейската литература - проф. Симеон Хаджикосев. Дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, любим преподавател на поколения студенти, които в своите класации неизменно го определят „като най-обичан и сладкодумен учител“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 декември 2020 г. почина доц. д-р Пламен Данков, дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Опелото ще се състои на 31 декември 2020 г. от 15:30 ч. до църквата на Централни софийски гробища.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" стана пълноправен член на Международната асоциация „Европейски облак за свободна наука“

Инициативата European Open Science Cloud (EOSC) е предложена през 2016 г. от Европейската комисия като част от Европейската инициатива за изграждане на конкурентна икономика на данни и знания в Европа. EOSC се доближи до реалността със създаването на асоциацията EOSC на 29 юли 2020 г. Тази международна асоциация е установена като юридическо лице с нестопанска цел, за да представлява европейските заинтересовани страни и организации при разработването на EOSC.

Излезе от печат книгата „Методика за диагностика на готовността на 6-7-годишните деца за училище“

Автори на книгата „Методика за диагностика на готовността на 6-7-годишните деца за училище“ са проф. Георги Бижков, проф. д-р Лучия Ангелова, доц. д-р Кристина Танева, доц. д-р Райна Захариева и доц. д-р Фелиянка Стоянова от Софийския университет. В книгата са представени идеи, виждания и реализации, които са в духа на световните стандарти по повдигнатите проблеми, и то в годината, в която проф. д-р Георги Бижков щеше да навърши 80 години.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 декември 2020 г. почина проф. дфн Емилия Стайчева, дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии.

Проф. Десислава Кошлукова бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките

На 3 декември 2020 г. проф. Десислава Кошлукова, възпитаничка на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките (membro titular da Academia Brasileira de Ciências (ABC)).

Международен ден на арабския език и юбилей на Катедрата по арабистика и семитология

На 18 декември 2020 г., обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на арабския език, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе тържествено отбелязана 20-годишнината от институционализирането на основаната през 1974 г. специалност „Арабистика“ в самостоятелна Катедра по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии.

Софийският университет заема 48-мо място в класацията на QS World University Rankings: EECA Region за 2021 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 48-мо място и се намира сред първите 12% най-добри университети в оповестената на 16 декември 2020 г. QS World University Rankings: EECA Region . В класацията участват повече от 400 висши училища от Източна Европа и Централна Азия.

Първи годишен форум на Института GATE

Първият годишен форум на Института GATE „Големи данни и изкуствен интелект“ се проведе онлайн на 10 декември 2020 г. Той имаше за цел да покаже как големите данни и изкуственият интелект могат да решават проблемите на обществото, да даде възможност за обмяна на идеи с водещи изследователи – партньори на GATE, да представи резултатите и повиши осведомеността за дейността на института.

Годишната научна конференция с международно участие „Геонауки 2020“ за първи път се проведе онлайн в Софийския университет

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2020“ се проведе на 3 и 4 декември 2020 г. в Ректората на Софийския университет онлайн през платформата MS Teams.

Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника

Валентин Йорданов е удостоен с престижното отличие „изявен сътрудник“ на Института на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ), което се дава за приноси, оценени като „изключителни постижения“ в областта на инженерната електротехника и електроника . Д-р Валентин Йорданов е отличен за своя принос в областта на цифровата и аналогова обработка на импулси в реално време при радиационни измервания.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д.ю.н. Георги Иванов Бойчев (12.01.1936-08.12.2020 г.), дългогодишен преподавател в Юридическия факултет.

Връчени бяха стипендиите „За жените в науката“ 2020

Tри жени учени получиха награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите. Това са д-р Искра Колева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН – Варна и Любов Маринкова от Физическия факултет на Софийския университет. Талантливите българки бяха отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО.

Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха онлайн традиционните Дни на лузофонията, организирани от специалност „Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Честит празник, колеги!

Скъпи колеги,

През тази трудна и изпълнена с предизвикателства година празнуваме всички важни за академичната ни общност дни по необичаен начин. За съжаление и днешният празник ще бъде различен, защото опазването на здравето на студентите, преподавателите и служителите е най-важният ни приоритет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация на Алма матер.
Поклонението ще e на 13 декември 2020 г. от 13:00 ч. в църквата на гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Конференция на тема „Измерения на компетентността“

Започна съвместната научна интердисциплинарна конференция на тема „Измерения на компетентността“, която се провежда от съвместния научен програмен и организационен комитет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Република Северна Македония. Научният форум се провежда онлайн и ще продължи до 5 декември 2020 г.

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ. Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

Стартира дейността на Алианса „Трансформация за Европа (Т4Е)“

На 30 ноември 2020 г. официално стартира дейността на Алианса Т4Е със среща на Ректорите на партньорските университети. Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия във втората покана за проекти по инициативата „Европейски университети 2020“.

Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение“

По случай Международния ден на хората с увреждания (3 декември) Университетският театър „Алма Алтер“, Театър-студио 4хС и Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ обявяват Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение".

Проф. Лаура Димитрова участва в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“

Проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, е сред художниците, поканени да вземат участие в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“. Изложбата може да бъде разгледана до 7 февруари 2021 г. в Националната художествена галерия – Квадрат 500.

Завърши випуск 2020 г. на Богословския факултет

Абсолвентите от випуск 2020 г. на Богословския факултет на Софийския университет са 62. Завършилите бакалаври са 26, а магистрите – 36. Средният успех на випуска е много добър 5.08.

Поради възникналата епидемиологична обстановка връчването на дипломите тази година не можа да се проведе в духа на академичната традиция.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български историк и общественик акад. Константин Косев, преподавател в Историческия факултет на Алма матер в периода 1974 – 1989 г. и 1991 – 1997 г.

Поклонението ще се състои на 29 ноември 2020 г. от 10.00 ч. в траурна агенция „Мира“ до входа на Централните софийски гробища.

Докторантски четения във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 27 ноември 2020 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация провежда ежегодния си Докторантски семинар „Медии и комуникации“. Семинарът традиционно се включва в Климентовите дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година заради епидемичната обстановка той се организира онлайн в платформата за видеоконференции Teams във връзка с отбелязването на патронния празник на Софийския университет.

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник

В тази трудна година не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона Свети Климент Охридски.

Номинация за преподавател от ФНОИ на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020

Ас. Николета Иванова-Стоимирова от Катедра "Визуални изкуства" във Факултета по науки за образованието и изкуствата е номинирана в рамките на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020 за работата си „Зима“ (бронз/стомана, 45 х 37 х 27 см).

Достъпна среда за всеки

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), построена със средствата на двамата дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви, е една от архитектурните забележителности на София.

Започва изпълнението на проекта UniverCity

На 17 ноември 2020 г. бе проведена информационна среща, посветена на стартирането на проект UniverCity. Той бе изготвен от екип на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се класира на първо място в пролетната покана на програма „Еразъм+“, ключова дейност 2 „Стратегически партньорства за висше образование“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 19 ноември 2020 г. внезапно почина доц. д-р Цвятко Кръстев Попов (11.04.1953 – 19.11.2020 г.), преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 22 ноември 2020 г. от 13.30 часа в църквата „Възнесение Господне” в гр. София (срещу Румънското посолство).

Софийският университет и Държавният културен институт към министъра на външните работи ще си сътрудничат в сферата на популяризирането на културноисторическото ни наследство

На 19 ноември 2020 г. беше сключено споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Основната цел на споразумението е да бъде установено сътрудничество между двете институции при подготовката и реализацията на национално и международно значими културни и образователни инициативи.

Декларация на Общото събрание на Софийския университет

Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Проф. Лилия Райчева бе удостоена с Почетния знак на държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изявените български журналисти Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 ноември 2020 г. почина доц. д-р Антон Филипов (1960-2020) основател на Центъра за въздушно наблюдение към Софийския университет, ръководител на катедра „Картография и ГИС“, учредител и член на Управителния съвет на Асоциация на професионалните географи и регионалисти и преподавател във Геолого-географския факултет на Алма матер.

Първи български нумизматични четения: История и общество в перспективата на нумизматиката

Форумът, който се проведе онлайн, бе организиран от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния археологически институт с музей към БАН, Регионалния исторически музей София и Първа инвестиционна банка.

Десети международен есенен научно-образователен форум на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

По установена традиция Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите организира през ноември Десетия международен есенен научно-образователен форум, който през тази година се отбеляза като юбилеен и се проведе в онлайн формат.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти - „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Здравни грижи“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Политически науки“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Теория и управление на образованието“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“ и „Химически науки“, в десетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2020 г.

Общо празнуване на патронния празник Св. Климент Охридски на Софийския и Битолския университет в духа на европейските ценности и укрепване на добросъседските отношения

Софийският университет и Битолският университет, които от двете страни на границата, освен академичната мисия, споделят и името на книжовника, учителя, епископа, великия Св. Климент Охридски, тази година ще отпразнуват заедно патронния празник, който се чества на 25 ноември в Република България и 8 декември 2020 г. в Република Северна Македония.

Студенти на Софийския университет изгряха на големия екран

Университетският театър „Алма Алтер“ завърши етап от най-мащабния си проект за годината – заснемането на новия български игрален филм „Жири".

Шестнадесет студенти на Алма матер бяха отличени от Фондация „Еврика”

За тридесет и първа година Фондация „Еврика“ присъди стипендии на 46 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката. Шестнадесет от наградените са представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наградите се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология.

Софийският университет стана част от Европейската университетска асоциация

На 30 октомври 2020 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ придоби статут на индивидуален пълноправен член на Европейската университетска асоциация.

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 18.11.2020 г. ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде дистанционно в системата Moodle на Софийския университет. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на Университета в рубриката „Общо събрание“.

FTL 5 – Фигуративно мислене и език 5

Домакин на Петата международна конференция „Фигуративно мислене и език“ през 2020 г. бе Факултетът по класически и нови филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието премина особено успешно в онлайн средата Зуум и предизвика широк интерес. Конференцията продължава добрите традиции на предходните издания на научния форум, проведени в Солун, Гърция (2014), Павия, Италия (2015), Осиек, Хърватия (2017) и Брага, Португалия (2018).