Начало / Новини / Календар / Онлайн семинар, посветен на Нигерия

Онлайн, Zoom

На 11 май 2021 г. от 11.00 часа специалност „Африканистика“ организира онлайн семинар, посветен на Нигерия. Специален гост на форума ще бъде българският посланик в Нигерия Н.Пр. Янко Йорданов. В своята лекция "България-Нигерия: традиции и нови възможности" посланик Йорданов ще представи ключови моменти от развитието на българо-нигерийските отношения - установяването им през 1964 г., тяхното всестранно и активно развитие през годините и най-вече съвременния им етап на обещаващи перспективи и възможности.

Посланик Янко Йорданов е доктор по международно право и международни отношения от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, където получава и своите бакалавърска и магистърска степени по международни отношения. От 2009 г. работи в системата на МВнР – в няколко дирекции в Централното управление („ООН и сътрудничество за развитие“, „Америка“ и др.), а зад граница в Постоянното представителство към ООН в Ню Йорк (2014-2018 г.) и като временно управляващ Посолството в Бразилия (2019 г.). От 20 март 2021 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Нигерия.

Събитието ще се проведе в Zoom - https://us02web.zoom.us/j/88698080541?pwd=NktPMmNLMldrRGJkUDNrOVNCWUQwZz09 (Meeting ID: 886 9808 0541; Passcode: 980116)

За повече информация може да пишете на deniza@uni-sofia.bg.

От 19 март 2021 г. стартираха серия от онлайн семинари, посветени на Африка, с български и чужди гост лектори. Всеки месец ще бъдат представяни различни страни на фокус или тема, която е значима за континента. Предстоящата онлайн среща е четвъртата поредна инициатива, посветена на континента. Досега бяха представени Сиера Леоне и Република Южна Африка.

Първият семинар бе открит на 19 март 2021 г. от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова. Тя поднесе своите благодарности за организацията на събитието и към първия гост-лектор - посланик Мирослав Комаров. Участие в семинара взеха, студентите от I, II и III-ти курс, специалност „Африканистика, преподаватели от специалност „Африканистика“, координаторите на франкофонския и лузофонския модул на програмата - доцент Георги Жечев и професор Яна Андреева, и организаторът на събитието - младши изследовател Дениза Георгиева.