Начало / Новини / Календар / Международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“

Конферентна зала, Заседателна зала 2, Ректорат

На 19 и 20 ноември 2019 г. в Софийския университет ще се проведе международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, организирана от университета и манастира в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

Зографският манастир в продължение на векове пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите и техните връзки и взаимодействия в по-широк географски ареал.

Целта на конференцията е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в манастира, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания. Ще бъдат представени проекти за издаване на ценни ръкописи и текстове от библиотеката на обителта. В конференцията ще участват 54 изследователи от България, Великобритания, Гърция, Русия, Северна Македония, САЩ, Франция и др. През втория ден на конференцията в Университетската библиотека ще бъде открита изложба, посветена на книжовното богатство на манастира – тя е организирана от библиотеката и обителта.

PLAKAT_final

 

Програма