Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Метеоритите, които промениха света

Зала А207, Физически факултет, бул. „Джеймс Баучер“ 5

Лекторът Георги Пенев е страстен колекционер на метеорити, основател на Българското метеоритно общество, член на Световната асоциация на колекционерите на метеорити – I.M.C.A. Занимава се с изучаване на метеорити активно от осем години. Провежда обучения, свързани с разпознаване на метеорити – как да ги различаваме "лесно" от земните скали. Изследва метеорити от цял свят, участвал е в експедиция за търсене на метеорити в Мароко и няколко такива в България.

Преди повече от 4 милиарда години, още в зората на нашата ранна Слънчева система, астероиди са си взаимодействали и започнали да образуват нашата планета Земя. С течение на времето тя се е оформила, но не точно такава, както я познаваме днес. Била е един ембрион на живота, попаднал в златната среда. В лекцията ще разберем с какво метеоритите са допринесли днес човекът да е доминиращ вид на Земята.

poster_v7_portrait_GPenev_small

Кръжокът по астрономия към катедра „Астрономия“ се провежда от есента на 1900 г. Негов основател е световноизвестният математик Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.