Начало / Новини / Календар / Кръгла маса "Религия и екстремизъм в Западните Балкани"

Конферентна зала, Ректорат

На 7 юли 2021 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се проведе Кръгла маса на тема "Религия и екстремизъм в Западните Балкани" с гост-лектор проф. д-р Марян Гюровски, зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски" в Република Северна Македония. Неговата лекция е на тема: „Радикализацията и рисковете за сигурността в Северна Македония и Западните Балкани: регионални предизвикателства и приоритети“.

Събитието се организира от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за академични изследвания, София.

Мариан Гюровски е професор по науки за сигурността във Факултета по сигурност, Скопие, и зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски“, Северна Македония. Има множество публикации и дългогодишен опит в изследването на регионалните проблеми в Западните Балкани, включително на екстремизма и радикализацията. В миналото е работил и като журналист, бил е говорител на Министерството на отбраната на Република Северна Македония. Понастоящем е съветник на северномакедонския президент Стево Пендаровски.

Програма