Начало / Новини / Календар / Документална фотоизложба "Жените в градските и селските райони"

Галерия "Алма матер", Ректорат

Пътуващата документална фотоизложба "Жените в градските и селските райони", част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", гостува в галерия "Алма матер" на Софийския университет от 5 декември до 20 ноември 2019 г.

Изложбата събира фотопортрети и лични разкази на жени от пет области в България - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Чрез силата на фотографията и устната история тя дава видимост и глас на онези, които традиционно са лишени от тях – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни, жени с увреждания, но показва и изявени лидерки, които променят своите общности.

Историите на участничките засягат привидно ежедневни теми като образование, работа, култура и семейство. Като документира индивидуалния им опит и преживявания, изложбата иска да постави въпроси за това кое присъства и кое отсъства в големия исторически разказ, да насърчи колективната памет и да провокира дискусии за (традиционната) роля на жените в българското общество: има ли "невидими" герои и какво е участието им в обществените процеси.

Фотографиите в изложбата са на Милен Нейков, а интервютата - на Рада Еленкова-Рашева.

“Жените в градските и селските райони” е проект на фондация „Джендър алтернативи“, осъществен в партньорство с пет читалища от Пловдив, с. Райново, Смолян, Кърджали и с. Карабунар. Тя е част от културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, съфинансирана от Общинска фондация „Пловдив 2019“ по програма „Читалища – общностно участие и иновации“. В София гостува с подкрепата на Културния център на СУ “Свети Климент Охридски”.

Plakat.5.12.2019