Начало / Новини / Календар / “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” - изложба на американския фотограф Едуард Серота

Централно фоайе, Ректорат

На 15 ноември 2019 г. в 18.00 ч. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в присъствието на ректора на университета проф. дфн. Анастас Герджиков и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа ще бъде открита изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”. Тя може да бъде разгледана до 24 ноември 2019 г.

Фотографиите в изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”, са дело на Едуард Серота - американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща.

Едуард напуска дома си в Атланта, Джорджия, за да документира живота на еврейските общности в Централна Европа. До този момент той никога не е снимал революции, нито манифестации, нито престрелки, нито пък ги е търсил. От фотографиите в тази изложба става ясно, че в крайна сметка те сами са го намерили.

В изложбата, спонсорирана от посолството на САЩ в София, могат да бъдат видени негови кадри от България, Румъния, Източна Германия, Полша, Чехословакия и Унгария преди и след преломната 1989 г.

Изложбата съдържа въвеждащ панел и шест отделни пана, посветени на всяка от тези държави. От едната им страна са показани снимки и спомени на Серота от времето преди промяната, а от другата - текстове и кадри от първите години след падането на Берлинската стена.

Още фотографии и опис може да свалите оттук: Serotta press release pictures.zip

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, “Гардиан”, “Вашингтон Поуст”, “Ройтерс”, “Обзървър”, “Ди Цайт” и “Зюддойче Цайтунг”. Работил е като журналист за вестниците “Вашингтон Поуст”, “Лос Анджелис Таймс”, “Чикаго Трибюн”, “Ха Арец”, “ “Ди Цайт” и “Таблет”. Негови фотографии се намират в постоянните колекции на известни музеи в Северна Америка, Европа и Израел.

В периода 1991-1996 г. Серота издава три книги за живота на евреите от Централна Европа. Между 1997 и 1999 г. снима четири филма за “Ей Би Си Нюз Найтлайн”. През 2000 г. основава Centropa.org - еврейски исторически институт, който работи в тясно сътрудничество със студио “Агитпроп” от България и с Българско фотографско сдружение.

От 1988 г. Едуард Серота живее в Европа - първо в Будапеща и Берлин, а от 1997 г. насам във Виена.

Изложбата ще бъде представена в София от Centropa.org в партньорство с Българското фотографско сдружение и Културния център на Софийския университет и с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Serotta 1989 poster-page-001