Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет отбеляза 24 май с академично тържество

   
Софийският университет отбеляза 24 май с академично тържество

По традиция Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва в официалната церемония за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Академическият съвет на Алма матер се присъедини към празничното общоградско шествие от главния вход на Ректората.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков откри академичното тържество в Аулата на най-старото висше училище в България с приветствено слово.

Проф. Герджиков приветства всички с „добре дошли“ в най-стария български университет и припомни, че Алма матер носи името на един от учениците на светите братя.

DSC_0773_600x400

„Случва се да ни споходят и непразнични мисли за състоянието на науката и просветата. Често си спомням как преди десетина години група наивни ентусиасти подготвихме една декларация, която да обяви образованието за национален приоритет и да предложи няколко прости стъпки за изпълнение на това изявление със съдържание. Успяхме да намерим и един-двама народни представители, които да го внесат в парламента. С този акт постигахме нещо рядко - надпартийно обединение на политици от различни цветове. От 20 гласували в Комисията по образование и наука тогава преди десетина години в Народното събрание 19 гласуваха против такава декларация. Именно тази надпартийност в споменатия епизод ми позволява да го припомня в деня за размисъл“, каза проф. Герджиков.

За българския народ образованието и науката винаги са били, са и ще бъдат приоритет, изтъкна проф. Герджиков. „Доказа го това, че преди повече от век и половина, а според някои сведения – още по-отдавна, празникът на равноапостолите Кирил и Методий започва да се отбелязва не с изпълнение на декрети или в търсене на идентичност, а спонтанно, от искрено всенародно уважение и признание към делото на светите братя. Доказва го фактът, че образите на двамата братя присъстват още в първата българска печатна книга със светско съдържание на Жефарович, доказва го равносметката, че от манифестациите, на които ни водеха някога, не остана нито една, но шествието в чест на днешния най-български празник се запази.“

DSC_0795_600x400

По думите на проф. Герджиков причините да ценим толкова сърдечно делото на светите братя 12 века по-късно са много – изключителното филологическо постижение не това да измислиш няколко знака, а това да отчлениш фонемите, звуковете в езика, за да има какво да означаваш с писмени знаци; безкористната самоотверженост в мисиите, които са и християнски, и цивилизационни, многобройните ученици и книжовните школи, които ни дават; дълготрайния тласък за развитието на културата и духовността на не един народ.

Проф. Герджиков припомни, че свети Йоан Павел Втори провъзгласи светите братя за вечни времена за небесни съпокровители на цяла Европа и заради решаващия им принос за сформирането на Европа, и то не само в религиозно-християнска общност, но и за нейното обществено и културно единство.

Проф. Герджиков призова на днешния ден да отправим благодарност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и науката и честити на всички светлия празник .

DSC_0819_600x400

Академично слово на тема: "Рационалност и интуиция в човешките решения" произнесе доц. д-р Георги Менгов, преподавател в катедра „Статистика и иконометрия“ в Стопанския факултет на Софийския университет. Той разгледа в изложението си теорията на очакваната полезност, системата за изработване на интуитивни оценки, рационалното мислене и други. Доц. Менгов отговори на въпросите кога можем да се доверим на интуицията си, кога можем да разчитаме, че тя ще ни помогне да прогнозираме неизвестното и да стигнем до решения, към които бъдещето ще се отнесе благосклонно. Доц. Мeнгов посочи три условия, които трябва да са налице, за успеха на интуитивното мислене: възможност да се натрупа достатъчен опит; наличие на солидно теоретично знание и не на последно място – светът да не се промени значимо във важните аспекти, така че да направи невалидни първоначалните ни допускания и да обезсмисли прогностичните ни усилия.

Доц. Менгов обърна внимание и на проведените през последните години в Стопанския факултет, съвместно с психолози и информатици от други факултети, редица икономико-психологически експерименти за изследване ролята на интуицията при вземането на решения.

„Поколенията български учени пред нас вече са заслужили уважението на колегите си по света и то е прераснало в уважение към нашите академични институции. Ние, техните наследници, трябва да не се боим от глобалния свят, а да се борим за своето място в него, вземайки смели иновативни решения. Накратко, трябва да притежаваме поне частица от духа на светите братя Кирил и Методий и достойно да вървим напред”, каза в заключение доц. Менгов.

По време на академичното тържество бяха наградени победителите в Осмия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Тази година в конкурса има 155 участници. Конкурсът е учреден по инициатива на проф. Боян Биолчев и със средства, дарени от него.

DSC_0832_600x400

Конкурсното жури в състав председател гл.ас. д-р Ани Бурова и членове гл.ас. д-р Кристина Йорданова гл.ас. д-р Камелия Спасова от Факултета по славянски филологии на Алма матер. „Този голям и, както изглежда, увеличаващ се с всяка година брой участници показва, че конкурсът придобива все по-голям авторитет и популярност, но и – което е по-важно и особено ценно – че много млади хора избират да изразят себе си, търсенията си, тревогите си тъкмо чрез словото, чрез литературата”, каза д-р Ани Бурова. Тя пожела успех на авторите, участвали в конкурса и изрази надеждата си бъдещето на много от тях да бъде свързано с литературата.

DSC_0856_600x400

Наградата за поезия в конкурса получи Валентин Калинов за стихотворението си „Инхеренция”. Той е студент в специалност „Философия” във Философския факултет на СУ.

DSC_0864_600x400

Наградата за проза бе присъдена на Любослава Трайкова за разказа й „Игра на криеница”. Тя е студентка в магистърска програма „Творческо писане” на Нов български университет.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий бе връчена стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. На разширено заседание на Деканския съвет на Факултета по славянски филологии с участието на доц. Йордан Василев и Тихомир Юруков, председател на Управителния съвет на Фондация „Блага Димитрова”, е определен носителят на стипендията на Фондацията за летния семестър на учебната 2013-2014 година. Доц. Йордан Василев награди Велимира Божилова, студентка от Факултета по славянски филологии. Освен грамотата тя получи и албум „Биографии в снимки“ на Блага Димитрова.

DSC_0876_600x400

С награда на ректора на Софийския университет бяха отличени участниците в отбора по програмиране на Факултета по математика и информатика на СУ, в състав Владислав Харалампиев – 3 курс специалност „Компютърни науки“, Ясен Трифонов – 2-ри курс специалност „Компютърни науки“ и Никола Таушанов – 3-ти курс на същата специалност с ръководител гл.ас. Георги Георгиев – катедра Информационни системи. Отборът на СУ убедително спечели XXVI–та Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе от 16 до 18 май 2014 г. в ТУ-Варна.

DSC_0891_600x400

Тържеството по традиция завърши с музикална програма в изпълнение на Ангел Станков - цигулка и Ростислав Йовчев - пиано.

 

DSC_0689_600x400
DSC_0691_600x400
DSC_0705_600x400
DSC_0729_600x400
DSC_0757_600x400
DSC_0672_600x400