Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Зам.-деканът доц. д-р Тодор Ялъмов коментира темата за иновациите по време на криза за в-к „Капитал“

   

31.12.2020

 

Доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан по научноизследователската дейност и иновациите на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, коментира за в-к „Капитал“ темата за иновациите по време на криза и основните изводи от доклада „Иновации.бг 2020“.

Inovacii

През последната година, във време на COVID пандемия, около 58% от фирмите в страната са въвели в действие някаква иновация, а малко над 30% от останалите планират да започнат подобен проект през 2021. Ако всички намерения се осъществят, 70,4% от предприятията ще осъществят иновации през 2020-2021 г., което съвпада с данните от предишната глобална финансова криза. Тогава около 71% от българските предприятия въведоха иновации през 2009 г. срещу 35% в предкризисната 2006 г., отчита докладът.

„Разбира се, двете кризи са много различни. Шокът от първата повлия първо на търсенето и едва след това върху предлагането, а домино ефектът се разпространи през финансовите връзки между предприятията. Сегашната криза първо засегна пряко предлагането, като просто го преустанови – затворени бяха магазини и предприятия, и едва по-късно шокът оказа влияние върху търсенето“, коментира за „Капитал“ доц. Ялъмов – един от авторите на „Иновации.БГ 2020“.

Според него, българските иновативни компании печелят от кризите в международен аспект. „Българското правителство трябва да успява да разпознава подобни тенденции и да ги подкрепя, за да усили техния положителен ефект върху икономиката на страната. Вместо това то, изглежда, избра политика на „подкрепа за всички“. Макар това да е оправдано заради ликвидните проблеми на предприятията в резултат на кризата, подобни мерки трябва да са внимателно калибрирани, за да избегнат подкрепа за пазарно неефективни компании и особено за такива, които рутинно избягват плащането на данъци“, казва още доц. Ялъмов в коментара си за в-к „Капитал“.

Вижте повече по темата в capital.bg