Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / За втора поредна година Българският национален отбор по ИТ организиран от Стопанския факултет на "СУ Св. Кл. Охридски" се връща от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии с медали

   

03.08.2017

 

За втора поредна година българският национален отбор по ИТ, организиран от Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" се завръща от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии MOS World Championship с медали.

Ученичката от ГПАЕ "Гео Милев", град Бургас, Даниела Павлова завоюва за България сребърен медал в конкуренцията на над 200 финалисти от повече от 130 държави.

Тази година световните финали се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния от 30 юли до 2-ри август 2017 година. Даниела Павлова и още четирима български ученици участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ , реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

 

1 изтеглен файл

 

Доц. Николай Нетов , преподавател в Стопанския факултет на СУ и ръководител на проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, разказа, че успехът на Даниела е резултат от петгодишната им работа по проекта, насочен към 25 000 ученици в средните училища, сред които ученици от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. „На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy , обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство. За учебната 2016/2017 година най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate са постигнали над 2500 ученици“, подчерта доц. Нетов. Класиралата се на второ място Даниела Павлова сподели, че се надява нейният успех да вдъхнови и окуражи и други млади момичета за това да потърсят и намерят професионална реализация в областта на информационните технологии.

 

2 изтеглен файл
3 изтеглен файл