Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ стана първият почетен член на Българската е-комерс асоциация

   

27.05.2022

 

Стопанският факултет и Центърът за образователни услуги на СУ „Св. Климент Охридски“ вече повече от три години си партнират с Българската е-комерс асоциация (БЕА) за подготовката и развитието на талантите за индустрията на електронната търговия. Над 20 от членовете на БЕА са били гост-лектори в дисциплините „е-бизнес“ (за бакалаври от специалност „Стопанско управление), „м-бизнес“ (за магистри от „Дигитален маркетинг“) и „Електронна търговия“ (за магистри от „Предприемачество и иновации“ и бакалаври от специалността „Компютърно инженерство“ във Физическия факултет), водени от доц. д-р Тодор Ялъмов и г-жа Жанет Найденова, председател на БЕА. Г-жа Найденова е редовен външен член на комисиите за защити на дипломни работи в MBA програмата по Стратегическо управление на английски език в Стопанския факултет.

imgonline-com-ua-CompressToSize-bqvkfmt3LUQ

Общо над 350 студенти са получили безплатен достъп за една академична година до SaaS платформите Shopiko.bg (бранд на Superhosting) и Gombashop.bg, които са сред членовете на БЕА. Студентите получават менторска подкрепа от изявени специалисти в областта на електронната търговия (вкл. г-н Николай Бакалов от Управителния съвет на БЕА), срещат се с български предприемачи и мениджъри от големи международни компании. Индиректно от подкрепата към студентите са се възползвали и около 50 малки фамилни бизнеса, които са си изградили или подобрили уеб-присъствието си и дигиталния маркетинг.

Приносът на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за развитието на кадрите за е-бизнес индустрията е оценен високо от БЕА. Стопанският факултет бе приет за почетен член на Асоциацията от Управителния съвет със 100% от гласовете на заседанието през май 2022 г. Това решение за по-устойчива институционализация на партньорството отваря вратите за нови съвместни инициативи за предоставяне на по-висока добавена стойност за студентите и докторантите, за развиване на практически умения и провеждане на съвместни изследвания и развойна дейност.

Членството на Стопанския факултет в БЕА е част от една по-дългосрочна стратегия на две последователни декански ръководства за институционално интегриране на факултета в бизнес общността в България. Стопанският факултет е член на редица бизнес асоциации и/или участва в управителните им съвети: Индустриален клъстер Средногорие, Индустриален клъстер Електромобили, Германо-българската индустриална и търговска камара, Българска фасилити мениджмънт асоциация, EuroFM, Българската финтек асоциация, Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии – AIBEST, Национален комитет на България в Световния енергиен съвет, Българска мрежа на глобалния договор на ООН, Българска асоциация на КСО специалистите, и др.

Стопански факултет вече си партнира в самостоятелни програми и с отделни членове на БЕА като Серпакт за SEO Академия (следдипломна квалификация чрез Центъра за образователни услуги на СУ „Св. Кл. Охридски“).