Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопански факултет и АИБЕСТ проведоха първото си съвместно събитие за аутсорсинг и офшоринг

   

06.04.2020

 

Стопански факултет и АИБЕСТ проведоха първото си съвместно събитие за аутсорсинг и офшоринг

 

Стопански факултет си сътрудничи с Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ) за провеждането на семинар, в който преподаватели, студенти и представители на бизнеса от България и Дания обсъдиха тенденциите и предизвикателствата пред аутсорсинг и офшоринг бизнеса в България, както и в глобален план.

Семинарът, който се проведе във виртуална среда на 27 и 28 март, беше иницииран от д-р Христина Стоянова, преподавател в магистърката програма на Стопански факултет „Аутсорсинг проекти и компании“ . В него взеха участие студентите от магистърската програма, представители на компании-членки на АИБЕСТ, проф. Бент Петерсен и доц. д-р Питър О. Йенсен от Copenhagen Business School, както и Йенс Бринкстен, който има дългогодишен опит в управлението на офшорни компании в Централна и Източна Европа.

 

Събитието започна с виртуален коктейл, на който участниците се представиха и запознаха с програмата на семинара.

 

-1

 

Йенс Бринкстен представи тенденциите през 2020 г в аутсорсинг и офшоринг бизнеса, както и възможностите, които сегашната ситуация предоставя на българските фирми-доставчици. Той сподели препоръки за това как доставчиците да продават услугите си и как да печелят фирми-клиенти. Бринкстен обсъди мнението на датските бизнесмени за България, което е предимно белязано от негативни новини в медиите, и необходимостта от промотиране на страната ни и успешните аутсорсинг и офшоринг проекти в България през последните години.

 

-2

 

Проф. Петерсен и доц. д-р Йенсен представиха модели за избор на стратегии, видове партньорства между фирми-клиенти и доставчици, както и модели за заплащане на дейности, чието изпълнение е изнесено към външни фирми.

 

-3

 

Участниците в семинара оцениха високо обменените идеи в дискусиите, различните перспективи и споделения опит от представителите на бизнеса, както и възможностите за създаване на нови контакти. Те също така изявиха желание за провеждането на следващ семинар в София след края на извънредното положение.

Магистърската програма „Аутсорсинг проекти и компании“ е съвместна инициатива на Стопанския факултет и АИБЕСТ, като част от студентите са номинирани от членове на асоциацията. Учебната програма е със силна практическа насоченост и има за цел изграждането на умения и компетентности за решаване на реални бизнес задачи в различни области на аутсорсинга и офшоринга.