Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Сп. Ютилитис и Стопанският факултет проведоха онлайн практическо обучение за студенти „Енергиен бизнес“

   

26.07.2021

 

На 22 и 23 юли сп. Ютилитис и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проведоха първото практическо обучение за студенти, което цели тяхното запознаване с възможностите за реализация в сектора – „Енергиен бизнес“. Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Обучението се явява своеобразен кариерен форум, който среща студенти, търсещи професионална реализация в отрасъла, с енергийни компании. Концепцията за практическо обучение позволява на ръководителите на енергийни компании да изложат свободни позиции и да дадат информация за необходимите компетенции, като същевременно показват на практика какви са процесите и похватите, чрез които се извършва съответната дейност в бизнеса.

energy-business-2021

Събитието бе подкрепено от АКСПО България и от АТППГВ – Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, които дадоха ясна представа за две от направленията на енергийния бизнес – търговия с електрическа енергия и търговия с природен газ. Бяха показани процесите, които се случват в дадена търговска компания, както и търговия в реално време.

Други теми бяха търговията с въглеродни емисии, търговия с електрическа енергия на дребно, електромобилност и умни мрежи. Беше представен също и инструмент за въвеждане на процесите на енергийна компания в съответствие с правните норми на ЕС и България.

Този тип събития са възможност за споделяне на информация от и към компаниите и експертите, като по този начин се подобрява свързването на търсене и предлагане в пазара на труда. Има ясна процедура за кандидатстване от страна на студентите, както и програма за представяне на възможностите от страна на бизнеса. По този начин сп.

Обучението включваше лекции и отворени дискусии с участниците и в него се включиха 17 студенти и докторанти.

Лектори в обучението бяха:

  • Веселин Тодоров, Председател, Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород ‎(АТППГВ‎);
  • Красимир Живачки, Изпълнителен секретар, Асоциация на търговците на електроенергия в България (АТЕБ);
  • Мирослав Ризов, Инженер Релейни защити и Автоматизация, Шнайдер Електрик България;
  • Павлин Стоянов, Право – Енергетика и Технологии, Visiaw;
  • Петър Георгиев, Ръководител „Стратегия и сътрудничество“, АМПЕКО;
  • Полина Петрова, Ръководител отдел „Back office“, АКСПО България;
  • Явор Василев, Управител, Либра Енерджи.