Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Софийският университет и Стопанският факултет остават най-добри - от в-к Телеграф, 02.11.2010

   

03.11.2010

 

Софийският No.1 и в новия рейтинг

в-к Телеграф, 02.11.2010

Автор: Станислав Димов

 

Софийският университет остава най-добрият в България според новата рейтингова система.

 

Това каза министърът на образованието проф. Сергей Игнатов вчера. От 24 професионални направления в 21 СУ е на първо място. В останалите три е на второ след Американския колеж в Благоевград. По думите на Игнатов Стопанският факултет на Алма матер в някои отношения е по-добър от УНСС. "Това е така, защото е малък факултет и в него е концентриран голям научен потенциал", обясни Игнатов.
Пълният рейтинг ще бъде представен в МОМН в четвъртък.

 

Софийският обаче имал проблеми с управлението на финансите си. За да се намери решение, се чака оценката на работната група от експерти на финансовото и на образователното ведомство, извършваща одит във вуза. По думите на Игнатов подобен одит в момента не се налага на други висши училища. "Проблемни са училищата по изкуствата. За тях се обсъждат много варианти като увеличаване на платеното обучение или нулев прием за определен период, т.е. в дадени специалности да се приемат студенти по държавна поръчка през няколко години, а в останалите да се осъществява само платен прием.