Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Проведе се гост-лекция на д-р Бойко Ницов на тема: „Увод към икономиката на газовата инфраструктура: тръбопроводи и втечнен газ“

   

10.06.2022

 

На 8 юни от 16:00 до 17:30 ч. бе проведена гост-лекция на д-р Бойко Ницов на тема: „Увод към икономиката на газовата инфраструктура: тръбопроводи и втечнен газ“, в рамките на лекциите в МП „Енергийни пазари и услуги“.

BoykoNitzov

По време на лекцията д-р Ницов засегна физическите аспекти на темата, акцентирайки върху:

  • кой кой е в този бизнес;
  • Unit LTMC и STMC на газодобива (gas supply-side);
  • производствена функция на газопровод – sensitivity factors, scale effects;
  • Unit LTMC и STMC на газопровод;
  • от unit LTMC и STMC към регулативни решения за газотранспорта;

Беше направен и сравнителен анализ за LNG спрямо тръбопроводни решения на задачата за транспортиране на газ, като бяха засегнати и рисковете при трансграничен транспорт на газ и общата рамка на наличните инструменти за risk mitigation. В рамките на изказването си д-р Ницов направи и регионални сравнения по подтемите за Северна Америка, Европа, Азия (Япония, Корея, Китай).

 

За лектора:

Д-р Бойко Ницов е бил ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна, директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център „Саркис“ на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.

Интересите на д-р Ницов са в областта на политиките и регулирането на енергийния сектор, енергийния преход, енергийната сигурност, инвестиционния климат, възможностите за използване на природния газ, разработването на петролни и газови ресурси, петролопроводите и газопроводите, както и подземното съхранение на природен газ. Той има богат опит в областите на своите интереси в САЩ, Европа, Северна Африка, Централна Азия, Кавказ, Североизточна и Югоизточна Азия. Д-р Ницов получава докторска степен по икономика в България с дисертация на тема „Арабският нефт: проблеми и перспективи“ (1987 г.) и продължава следдипломното си обучение по икономика, бизнес и предприемачество в Университета на Аризона през 1990-1991 г.