Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Представиха онлайн книгата „Лидери за ново начало“, в която съавтор е гл.ас. д-р Марина Стефанова

   

22.12.2020

 

На 21 декември гл.ас. д-р Марина Стефанова, Жюстин Томс и Джейн Муита представиха онлайн новата си книга „Лидери за ново начало“, която излезе преди дни на български език, след като в началото на декември излезе на английски език. Книгата е издание на ИК „Изток-Запад“.

Leaders

Трите авторки и илюстраторката Естер Гомбаш са от различен произход, на различна възраст и с различни професии. Те се срещат през 2020 г. и оттогава са посветили по-голямата част от своето вдъхновение, време и опит за представяне и очертаване профила на лидерите, които според тях все още липсват за изграждането на един по-добър утрешен свят.

Вижте видео от представянето на книгата тук:

Гл.ас. д-р Марина Стефанова (www.marinastefanova.info) е специалист по корпоративна социална отговорност, квалифицирана за работа в мултикултурна и трансгранична среда. Тя вярва в устойчивото развитие на пазарите и обществата и иска да бъде част от по-голяма кауза. Търси решения на сложни проблеми и не само би могла да представлява успешно една от заинтересованите страни, но и да внесе цялостна позиция на баланс в диалога между различни участници при каузи с по-широка обществена значимост. Понастоящем, Марина е главен асистент в Стопанския факултет на Софийския университет, консултант по програмата „Бизнес за резултати“ на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България и председател на Българската асоциация на специалистите по корпоративна социална отговорност (БАКСОС). Създател и директор на мултимедийната информационно-образователна програма „CSR AdviceBox“ на Фондация Каузи.

Жюстин Томс (www.justinetoms.com) е сред пионерите на българския Интернет. Тя е сериен онлайн предприемач (с ABC Design & Communication), преподава дигитални комуникации в Нов български университет, публичен лектор и автор на множество книги. Специализира в областта на дигиталните медии и комуникации, и посвещава професионално времето си за да образова, насърчава и оказва поддръжка на хората със заложби в тези области. Инициатор е на конкурса Български награди за уеб и Фондация за активно развитие на уеб. Изпитва любознателност към човешките взаимодействия както офлайн, така и онлайн. Интересува се как хората могат да си сътрудничат по-добре. Активист за социална промяна и зелено бъдеще.

Д-р Джейн Муита (www.facebook.com/jane.muita.12) е представител на УНИЦЕФ за България от юни 2018. Родена в Кения, до пристигането си в България е работила като заместник представител на УНИЦЕФ в Зимбабве. Д-р Муита е част от екипа на УНИЦЕФ в продължение на 21 години, работила е в различни африкански държави като мениджър и ръководител на екип, както и като технически експерт по въпросите на здравеопазването, храненето и СПИН. Преди да постъпи в УНИЦЕФ, д-р Муита е старши лектор в Университета в Найроби, където преподава в магистърската програма „Приложно хранене при хората“ и предприема научни изследвания в областта на общественото здраве и хранознанието. През 1997 г., тя получава наградата за лидерство „Мартин Лутър Кинг“ за своя принос към научната работа и активно участие при справяне с кризисни ситуации в Кения. Д-р Муита има две бакалавърски степени – по обща и клинична медицина, магистратура по обща педиатрия от Университета в Найроби, и магистърска степен по обществено здраве от Университета „Джон Хопкинс“ в САЩ.

Естер Гомбаш (www.facebook.com/vexta22) работи през последните 16 години като преводач, издател и водещ на семинари, за популяризирането на метода за емпатично общуване, наречен Ненасилствена комуникация. Автор е на специален комплект карти, създаден за развиването на емоционалната и емпатична грамотност. През 2017 година открива нова своя страст – рисуването като форма на общуване и предаване на силни и вдъхновяващи идеи и послания. Участва като илюстратор в сътрудничество с Унгарския културен институт в София, рисува постерни визии за събития и визии за продукти, работи по лични проекти и тепърва изследва изобилието и красотата, които тази сфера предлага.