Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Победител в Академията за иновации 2022 е отборът leARn

   

06.06.2022

 

leARn спечелиха 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ), посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия, както и предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е традиционен академичен партньор на инициативата. Тази година деканът доц. д-р Атанас Георгиев беше председател на журито, което оцени представянето на отборите.

академия за иновации 2022-356

На второ място се класира отбор Vodoraslo, съставен от Денис Иванов и Ванеса Стефанова, които бяха подготвени с прототип на биореактор с водорасли, който пречиства въздуха. Те са студенти в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Те спечелиха 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Българската банка за развитие (ББР), посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия и предметни награди, предоставени от СОАПИ.

На трето място се класираха учениците Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щилянов от математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Те представиха идеята си за виртуална валута за централната банка. Отборът им печели посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия, и предметни награди, предоставени от СОАПИ.

академия за иновации 2022-354

От над 100 участници в Академията за иновации 2022, която се провежда за девета поредна година, бяха сформирани 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторството в Ден 1 на Академията, а 8 бяха допуснати до финала на Ден 2 и представяне пред журито на конкурса. В журито участваха водещи представители на академичната общност, публичния сектор и бизнеса. Големите награди връчиха Христо Стоянов, представител на Европейски инвестиционен фонд за България, Христо Темнев, изпълнителен директор на Фонда за капиталови инвестиции на Българска банка за развитие и Бойко Благоев, директор комуникации в Представителството на Европейската комисия в България.

Най-голямото публично-частно иновационно образователно партньорство в България се организира в сътрудничество с 14 университета, Представителството на Европейската комисия в България, Европейската инвестиционна банка, Българската банка за развитие, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Кока-Кола България, Нестле България, Аурубис България и Софийска вода, част от Веолия.