Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Най-добре в икономическите науки се реализират възпитаниците на Стопанския факултет в Софийския университет

   

07.07.2010

 

Из статия във в-к Стандарт, 06.07.2010

Държавата плаща на вузовете според шанса за работа

 

Парите според развитието в кариерата. Това правило вече няма да важи само за частните фирми, а и за университетите. Образователното министерство вече разполага със справка за реализацията на висшистите от последните три години. Хората на Сергей Игнатов са я поръчали на Националния осигурителен институт с идеята на нейната база да се направи рейтинг на университетите и специалностите в тях. След като той бъде готов, една и съща специалност в различните вузове ще се финансира по различен начин в зависимост от качеството на кадрите, които произвежда.

...

Според Игнатов статистиката на НОИ е дала всевъзможни данни, на базата на които може да се изготви рейтинг дори на университетите, "в които има повече студенти със сини очи". Някои от констатациите са много любопитни, защото опровергават по-стари статистически данни. "Оказва се например, че най-добре в икономическите науки, ако се гледа на база стартови заплати, се реализират не възпитаниците на УНСС, а на Стопанския факултет в Софийския университет", обясни просветният министър.

...

Сергей Игнатов обеща още през лятото да бъде направен анализ на тези данни, на чиято база през октомври ще са готови рейтингите. Промяната на финансирането обаче няма да бъде драстична още от следващата учебна година, а ще става постепенно.

 

Източник:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-06&article=331391