Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Начало на сътрудничество между Arizona State University (САЩ) и СУ с координатор Стопанския факултет

   

10.07.2017

 

Делегация от Arizona State University, ръководена от г-н Уилям Бранд, директор на проекта ASU Lightworks, проведе в рамките на седмица поредица от срещи с български институции, за да подготви партньорства в областта на цифровотото учене, иновациите и предприемачеството, сигурната и здравословна околна среда, кръговата икономика, енергетиката и устойчивото развитие.

 

Делегацията бе посрещната от декана на Стопанския факултет, доц. д-р Теодор Седларски и бе приета от ректора на СУ "Св. Климент Охридски", проф. дфн Анастас Герджиков, като имаше възможност да обсъди рамката на предстоящите сътруничества.

 

SU-ASU-BioFak-s

 

В Биологическия факултет на СУ гостите от Arizona State University имаха възможност да чуят от проф. дбн Яна Топалова и млади учени от няколко катедри във факултета за актуалните им научни разработки, активни партньорства с бизнеса и други научни звена в областта на екологичния мениджмънт, управлението на отпадъците и водите, изследването на водораслите.

 

Делегацията беше посрещната от бизнес организации - членове на Индустриален клъстър "Средногорие", институционален член на който е и СУ "Св. Климент Охридски". На срещите бяха обсъдени тристранни партньорства с български предприятия, активни в областта на устойчивостта и кръговата икономика.

 

SU-ASU-Varna-Front

 

Във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - гр. Варна на делегацията с участие на доц. Седларски бяха демонстрирани най-съвременни решения в областта на енергийната, цифровата и инфраструктурната сигурност от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и екипа му.

SU-ASU-Varna1

 

SU-ASU-Varna3
SU-ASU-Varna2s

 

"Аризона и България споделят редица общи черти, сред които важността на минната индустрия за техните икономики. Въодушевени сме от възможностите за партньорства, които установихме във водещи български висши учебни и изследователски заведения, в това число технологични университети и бизнес факултети, Военноморското училище, БАН, София Тех Парк, ключови индустриални компании и клъстери за ускоряване на иновациите и споделяне на най-добри практики", каза Бранд в изявление за медиите.

Arizona State University е обществен изследователски университет с 98 000 студенти и е класиран на първо място в САЩ в областта на иновациите от U.S. World News Report през последните две години, изпреварвайки Масачузетския технологичен институт (MIT) и Станфордския университет.