Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Куполът на „Калейдоскоп“ е част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR

   

26.04.2024

 

Куполът на „Калейдоскоп“ е част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR. В периода от 9-ти до 12-ти май 2024 г. Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“, създаден от преподаватели от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ще бъде разположен в Княжеската градина в София.

World at Risk2

Щастливи сме да обявим, че куполът на науката отново отваря сърцето си за жителите и гостите на София. Ще имате възможност да се потопите в 360-градусовите преживявания „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“, които ще се излъчват на всеки 30 минути по време на третото издание на фестивала на светлините LUNAR - от 9 до 12 май 2024 г.

Филмите представят по изключително завладяващ начин какъв е светът днес и какъв ще бъде утре. Каква е ролята на всеки от нас, способни ли сме да се адаптираме към новата реалност и как изглежда тя? Основани на научни факти, „Светът в риск и „Надежда за бъдеще“ ни пренасят в най-горещите точки на планетата. Цялостното впечатление от това пътуване създава реална представа за трудностите, пред които е изправен светът. Искате ли да знаете какво предстои и кои са главните герои на бъдещето? Очакваме ви в специално изградения купол, който създава условия за пълно 360-градусово потапяне.

Входът е свободен.

Повече за проекта:

Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ е инициатива на ESG Lab и на фондация ФЕБ, създадена от учените от Стопанския факултет на Софийския университет. Организаторите целят чрез визуалното и сетивно въздействие да обърнат внимание на темите, свързани с опазването на околната среда, с енергията, водата, храната, отпадъците, биоразнообразието и обезлесяването, с бедността и с мира, със сигурността и други. През 2024 г. „Калейдоскоп“ беше представен премиерно по време на инициативата „Дни на визуалната наука“, провела се в периода 29 февруари - 2 март в Арена София. Стремежът ни е „Калейдоскоп“ да гостува в различни градове в страната като целта е потапящото преживяване, изградено върху научни факти, да докосне възможно най-много хора.

Автор на въздействащите произведения е един от пионерите в областта на 3D мапинга в Европа и организатор на Фестивала на светлините - MP-STUDIO.

За LUNAR:

Двадесет и една са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе в изданието през 2024 г. Видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу, ще озарят редица от любимите столични сгради и паркове на софиянци. Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието. Тази година, организаторите обособяват нова фестивална зона - Южен парк 2. Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Пълната програма можете да намерите на: https://lunarlights.eu/program