Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / КСО/ESG през погледа на специалистите „Човешки ресурси“

   

22.10.2021

 

На 21 октомври се проведе четвъртата дискусия в рамките на Седмицата на професионалното ориентиране: КСО/ESG през погледа на специалистите „Човешки ресурси“.

В събитието се включиха:

  • Георги Първанов, Българска асоциация за управление на хора;
  • Милка Семова, БАКСОС;
  • Ива Петрова, Бикоуз;
  • Анелия Димитрова, КАТРО България;
  • Емил Георгиев, Пощенска банка.

Модератор в четвъртия ден на дискусии бе Елица Баракова.

човешки ресурси

„Кариерата в областта на КСО е нещо изключително отговорно и се радвам, че в днешния ден ще участвам в дискусия именно с водещи специалисти по темата“, сподели в началото модераторът Елица Баракова. „Възлагам големи надежди на професионалистите в областта на КСО, защото тези хора спомагат за повишаването на успеха в работната среда и бизнеса“.

ксо ден 4 георги първанов

Георги Първанов от Българска асоциация за управление на хора сподели: „Занимавам се с ЧР от 27 години. Бил съм най-младия HR на Societe generale bank в света, когато бях едва на 21 години. Съдружник съм с Иван и Андрей в платформата Bulgaria wants you. Имам и една кауза, която много ме интересува – какво се случва с хората на и над 55 години – Evergreen talents 55+. Всичките ми проекти имат отношение към CSR, като човек, който през годините е намерил работа на може би над 10 000 човека. Това е една от най-перспективните области и всички, които са се насочили към нея, съм убеден, че ще намерят реализация в различни посоки, дали като отговорник, в собствен бизнес или в някоя НПО, определено перспективите са повече от добри. Разбира се, ако можем да съдействаме на повече от тях, ще се радвам да се свързват с мен и да действаме конкретно. Искам да хвърля светлина и върху един друг аспект – през декември ще влезе една нова директива на ЕС, която е също толкова сериозна като GDPR и тя е Whistleblowing, и мисля, че хората, които учат и се занимават с КСО и CSR също биха могли да се развиват в тази посока“.

„Говорим за социална отговорност от вече 20 години. Освен на финансовия, обръщаме внимание и на екологичния и социален ефект, както студентите по икономика в Стопанския факултет много добре знаят. Иска ми се да въведа и този термин – ESG – защото този термин възниква 10 години след „triple bottom line“ и отново е свързан с трите ефекта, с промяната, че търсим индекс, който да измерва това. През 2004 г. ген. Секретар на ООН, Кофи Анан, изпраща писмо до финансовите институции, в което за първи път използва термина ESG и моли за техните предложения за изковаване на система от измерители за влиянието на бизнеса. Ефектът е, че днес, 15 години по-късно, имаме големи фирми, които казват: „13% от нашия бизнес е в хармония с изискванията на ESG“. Много е трудно постигането на 100% дори при големите компании. Миналата седмица посетих една конференция, организирана на европейско ниво – 3000 участника се включиха в 30 отделни панела. Интересното е, че във всеки един аспект работата може да се подобри и идеята е да се приемат най-добрите мерки и стратегически цели, да не се правят нещата само на документи. Потвърждавам думите на Георги Първанов и важността на дискусиите, които провеждаме в последните дни – професиите в областта на КСО ще бъдат много важни и търсени в следващите години“, коментира Милка Семова от БАКСОС.

милка семова ксо ден 4

След изказването на г-жа Семова, модераторът даде думата и на Анелия Димитрова от КАТРО България, която заяви: „Вярвам, че макар професията да е нова, тя тепърва ще навлиза в нашите среди. Каро представител на австрийска компания в сферата на чр, мисията ни е да подпомагаме развитието на хората да се развиват като талант и потенциал. В много ранен етап на своята кариера открих, че не е достатъчно това да се прави на чисто организационно ниво. Има много уязвими групи на пазара на труда, които нямат достъп до такъв тип подкрепа – кариерно ориентиране, консултиране, подпомагане. Паралелно с бизнес проектите ни, като компания, започнахме да реализираме и редица CSR проекти. Стартирахме с младежи, лишени от родителска грижа или изпаднали от образователната система. В последствие разширихме обхвата си и в момента работим по няколко социално отговорни проекта, подкрепяйки и интеграцията на бежанци и мигранти, жените, преживели насилие и хората, които се намират в токсични връзки. Нашата подкрепа е своеобразен мост между компаниите и НПО сектора, който се грижи за тези различни групи, тъй като нямаме ресурса директно да подкрепим всички тях, бидейки бизнес организация. Подкрепата ни за работодателите е в няколко посоки – да повишим нивото на запознатост и информираност за това какви са предизвикателствата пред уязвимите групи, кои са спецификите при всяка една от тях, какви са начините да подходим към тях, имаме ли служители, които попадат в тези групи без ние да знаем, надграждане с обучения, начини за интегриране на тези хора в екипите и други дейности. Има пряка зависимост между възможността служителите да се ангажират в различни социални каузи, каквито компаниите им предлагат, и тяхното идентифициране със самата компания, което е на много по-дълбоко ниво от удовлетвореността от пакета възнаграждения, който получават от тази компания“.

По темата се изказаха и Ива Петрова от Бикоуз и Емил Георгиев от Пощенска банка, които също откроиха важността на КСО специалистите в различните бизнес сфери и организации.

 

Запис на цялата дискусия можете да намерите тук.