Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция на д-р Симона Велева по покана на доц. д-р Савина Михайлова-Големинова в рамките на лекционния курс по дисциплината „Корпоративно и финансово право“

   

25.10.2021

 

Д-р Симона Велева ще бъде гост-лектор на 14 декември 2021 г. (10:00-14:00 ч.) по покана на доц. д-р Савина Михайлова-Големинова в рамките на лекционния курс по дисциплината „Корпоративно и финансово право“ на бакалавърска програма „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език).

IMG_2551 2

Ще бъдат представени следните теми:

  • Data protection legislation in the European Union and Bulgaria. GDPR and EU Charter of Fundamental Rights. Main Concepts;
  • Intellectual Property Rights. International, European and National legislation. Main Concepts. Patents. Trademarks. Copyright. Procedures.

Симона Велева е доктор по конституционно право. Работи в сферата на конституционното право, дигиталните права, медиите, медийното право, авторското право и правата на човека. Главен асистент е в Американския университет в Благоевград. Автор е на книгата „Свобода на словото“, като има редица статии и публикации.

Под нейна редакция са издадени преводите с последните изменения и допълнения на Италианската, Испанската, Португалската Конституция, Основния закон на Германия, практика на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия и др. Консултира Висшия адвокатски съвет, КНСБ, комисии в 44-тото (2019 г.) и 46-тото Народно събрание (2021 г.). Член е на Института по медиация и управление на спорове ИМЕУС.

Реализирала е редица успешни проекти, като „Децата на фокус в съдебната система“, „Правен балансьор – онлайн достъп до правосъдие“ и други. Включена е в класацията на Forbes България 30под30 за 2019 г. Симона Велева владее английски, немски и руски език.