Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. д-р Савина Михайлова-Големинова и гл. ас. д-р Десислава Калчева взеха участие във Виенския икономически форум

   

23.04.2024

На 22 април 2024 г. в резиденция „Бояна“ се проведе среща на Виенския икономически форум - Софийска среща 2024. Виенският икономически форум е учреден на 24 април 2004 г. и вчера бяха отбелязани 20 години от създаването му.

Темата на форума бе „Продължаване на изграждането на икономически мостове в трудни времена“. Участие взеха представители на държавите членки на форума от Австрия, Турция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Словения, Албания, България и др. От страна на Стопанския факултет участие в събитието взеха доц. д-р Савина Михайлова-Големинова и гл. ас. д-р Десислава Калчева, както и студенти от МП „Стратегическо управление“ и МП „Отговорно и устойчиво управление“.

Untitled design (2)

Форумът се организира традиционно през пролетта във всяка държава членка с цел насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество. Държавите-членки на Виенския икономически форум са Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна.

В рамките на форума Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Виенски икономически форум, представляван от г-жа Елена Кирчева, основател и генерален секретар ВИФ, и от посланик д-р Емил Брикс, директор на Австрийската дипломатическа академия и президент на ВИФ, подписаха споразумение за сътрудничество. Представител от страна на СУ бе зам.-ректорът по
международна дейност проф. д-р Ренета Божанкова. Целите на подписания меморандум са: организация на съвместни събития и разширяване на мрежата от експерти; споделяне на полезна информация във връзка с икономическото положение с цел подкрепа изпълнението на целите на организациите; публикуване на полезна информация на сайтовете на партньорите във връзка с дейностите на Софийски университет и на Виенски икономически форум и др.

Untitled design (4)

Новото предизвикателство пред Виенския икономически форум се очертава да бъде създаването на мрежа от университети на държавите-членки на ВИФ, чрез която да се засили връзката между академичните среди и бизнеса с цел насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество, развитието на образованието и иновациите.

Стопанският факултет, който е инициатор на подписването на меморандума за сътрудничество с ВИФ, ще вземе активно участие за реализация на инициативата.

Повече информация за събитието.

Повече информация за Виенски икономически форум.

Програма.