Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. д-р Атанас Георгиев участва с лекция в семинара по енергийна и климатична дипломация на Дипломатическия институт

   

05.07.2021

 

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет и директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, се включи с лекция в десетото издание на ежегодния семинар по енергийна и климатична дипломация, организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България. Уебинарът е част от поредица от събития, свързани с предстоящата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, на която България е домакин през юли 2021 г.

1

Събитието беше открито от директора на Института, г-жа Таня Михайлова, посланика за специални поръчения по устойчивото развитие и климатичната дипломация в МВнР, г-н Атанас Младенов, и директора на дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“ в Министерството на енергетиката, г-жа Венета Цветкова.

2

Форумът продължи с участие на д-р Петър Попчев, бивш дипломат от кариерата и посланик за специални поръчения по енергийните въпроси, който представи кратък SWOT анализ на българския енергиен сектор. Доц. д-р Атанас Георгиев постави фокус в своята лекция върху предизвикателствата пред българския енергиен преход на фона на европейските и глобални тенденции в енергийната сфера.

Събитието продължи до 2 юли, а регистриралите се участници бяха над 100 от 28 държави от Западните Балкани, Източното партньорство, страни-членки на ЕС и др.

Говорители в уебинара бяха представители на чуждестранни енергийни аналитични центрове като Холандската дипломатическа академия „Клингендал“ и Хагския център за изследвания на сигурността (HCSS), както и представители на европейски органи като Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Тази година, участие взеха и представители на Държавния департамент и Департамента по енергетика (DoE) на САЩ.