Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. д-р Атанас Георгиев с лекция в международния семинар по енергийна дипломация на Дипломатическия институт

   

01.10.2019

 

 

На 30 септември в Metropolitan Hotel Sofia стартира Международният специализиран семинар по енергийна дипломация, който Дипломатическият институт организира за осма поредна година с насоченост към страните от Западните Балкани, Черноморския регион и държавите членки на ЕС, а за втора година семинарът се провежда в рамките на българската официална помощ за развитие.

 

02

 

 

Зам.-деканът на Стопанския факултет и ръководител на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ доц. д-р Атанас Георгиев изнесе лекция в първия ден на семинара на тема „Clean Energy Package perspectives from Southeast Europe. Energy balances, Energy security, and Energy diplomacy“ и представи възможностите за обучение по енергийна икономика в СУ „Св. Климент Охридски“

 

01

 

В тазгодишното издание на специализирания семинар се включиха 50 участници от 23 държави от Европа, Америка и Азия, а лектори са водещи експерти по енергетика и международни отношения, представляващи различни академични организации и мозъчни тръстове в България и Европа.

 

При откриването директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова подчерта, че семинарът е пример за интердисциплинарния характер на съвременната дипломация и външна политика. Тя представи накратко приоритетите на Института и темите в рамките на едноседмичния семинар – предизвикателства в областта на енергетиката, енергийната политика на ЕС, въпроси, свързани с доставките на петрол и газ, енергийна ефективност и енергийна сигурност, значими енергийни проекти.