Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ден 3 от Седмица на професионалното ориентиране: „КСО/ESG през погледа на специалистите „Околна среда“

   

22.10.2021

 

Третото събитие, проведено в рамките на Седмицата на професионалното ориентиране, се осъществи на 20 октомври. Темата на дискусията бе „КСО/ESG през погледа на специалистите „Околна среда“.

околна среда

Участие взеха:

  • Георги Стефанов, WWF;
  • Проф. д-р Вержиния Желязкова; мениджър „Околна среда“ на Пощенска банка;
  • гл. ас. д-р Весела Петрова, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и член на УС Българска асоциация на КСО специалистите, която бе специален гост.

Модератор на дискусията бе гл. ас. д-р Марина Стефанова, директор на МП „Отговорно и устойчиво управление“ в Стопанския факултет.

Гл. ас. д-р Марина Стефанова приветства всички участващи в дискусията, като открои колко важна е гледната точка на всеки от специалистите и уточни, че темата за устойчивото развитие не е поле на конкуренция, а на сътрудничество.

ден 3 ксо

Гл. ас. д-р Весела Петрова, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и член на УС Българска асоциация на КСО специалистите, сподели: „Благодаря за възможността да се включа в тази така смислена и необходима дискусия! По образование съм инженер-еколог, а днес преподавам корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и кръгова икономика. В този смисъл темата на дискусията е много близка до мен. По пътя на устойчивото развитие тръгнах през 2010 г., когато преминах от страната на академичния състав. Имах различни насоки и предложения за темата на дисертацията си, но в крайна сметка социалната ми чувствителност надделя и в този смисъл решението ми не беше никак случайно. През 2010 г. темата за корпоративната социална отговорност беше слабо проучена, бъдещето беше неясно, но аз силно вярвах и все още вярвам в силата на социалната отговорност на бизнеса. Вече срещам много повече съмишленици по темата. Днес, извън полето на научната ми работа съм много горда, че нашият университет е сред четирите бг университета, които са членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, и именно аз отговарям за комуникацията и инициативите, които осъществяваме заедно“.

„Преминавайки през всичко това, естественото и логично продължение на работата ми бе създаването на Българската асоциация на специалистите по КСО“, чиито двигател винаги е била гл. ас. Марина Стефанова. Основната ни работа е да наложим длъжността „Ръководител корпоративна и социална отговорност“, сподели още д-р Петрова.

ксо георги стефанов

Георги Стефанов, ръководител в сферата на климатичните и енергийни политики на национално и европейско ниво, WWF България: „Трябва да кажа, че при мен усещането за опазването на природата дойде много рано. Роден съм и съм израснал в София, но имах шанс да прекарвам ваканциите и летата на село в Балкана, където имах уникалната възможност да бъдат в гората и планината. Бях на около 9 години и бях свидетел на емоционална ситуация при изсичането на гората над селото. Дядо ми тогава каза: „Това е семейната гора, която години наред никой не си е позволявал да сече, с изключение на редките случаи, в които на някое дете се е налагало да построи къща“. Това се запечата в съзнанието ми и го използвам, за да преразкажа кога започна историята ми в областта на опазването на околната среда. След тази лична история, в 80те и 90те години започнах активно да се интересувам от информация в областта на околната среда и още преди казармата разбрах, че искам да се занимавам с това. Младите хора трябва да имат възможността да се срещат с човек от практиката, което е основният двигател при моя преподавателски опит“.

първа снимка ксо ден 3

От своя страна проф. д-р Вержиния Желязкова, мениджър „Околна среда“ на Пощенска банка, сподели: „Много се радвам, че имам възможността да съм с вас, макар и във виртуалното пространство. От собствен опит мога да разкажа много, но смятам, че това, което вълнува всички нас е как всичко, което чуваме в общественото пространство и всичко, което колегите казаха до момента, на практика се отразява върху нашия живот и как всеки един от нас, и особено студентите, на които им предстои реализация, могат да се впишат и да приложат знанията и уменията си, натрупани в рамките на МП „Отговорно и устойчиво управление“. Всички тези теми – климат, околна среда, замърсяване – за тях има несъгласие за начина, по който да се върви нататък. Има много икономически, финансови и мениджърски измерения, но смятам, че всички сме съгласни с едно – трябва да поемем по този път. Виждаме и предстои да виждаме все повече промени на правилата, по които ще се случва бизнеса. От друга страна, зад зелената трансформация на бизнеса, стоят мног средства, които трябва да дойдат основно от банките и капиталовите пазари. Това отваря полето за всички специалисти в областта на КСО, на околната среда и климатичните промени. Все повече и повече ще се търсят такива специалисти. Това е тенденция, която се отчита от всички. Професиите, които ще са най-търсени в следващите 10 години, освен ИТ професиите, са всички с компетентности в тази тематика – КСО, устойчиво управление и др. Защо? Поради това, което до момента говорихме. Това е пътят, който Европа, част от която сме и ние, е избрала. В този контекст, съм един от хората, които имаха щастието да се реализират в тази сфера. Работя в Пощенска банка, откакто завърших висшето си образование. В един момент Пощенска банка реши, че ще бъде много активна в сферата на КСО и опазването на околната среда, което беше спонтанно неформално движение през 2007 г. сред служителите на банката. През 2011 г. банката официализира тази политика и определи служител който да има ангажимент към тези неща и да започнем да провеждаме една систематична политика в тази област. Този служител бях аз. Така през годините имах възможността през очите на една голяма банка как изглеждат нещата, видях плюсовете и минусите“.

 

Запис на цялата дискусия можете да намерите тук.